Tabu prelomené?

Marián Repa, Pravda | 18.02.2017 12:00
Klesajúce preferencie ČSSD nútia nevýrazného Sobotku, aby začal hľadať nových spojencov, a to aj tam, kde to bolo doteraz tabu.

A tak šéf sociálnych demokratov začal prekvapivo s pytačkami u komunistov.

Problém je v tom, že KSČM v Česku zostala jedinou komunistickou stranou v celom bývalom ostbloku, ktorá sa netransformovala ani nedištancovala od svojej minulosti. KSČM pripomína skanzen z minulého režimu, aj preto si od nej všetci udržujú odstup, čo azda najlepšie vyjadruje heslo „s komunistami sa nerozpráva“.

Sociálna demokracia, v snahe dištancovať sa od akéhokoľvek extrému, prijala v roku 1995 tzv. Bohumínske uznesenie, ktorým vylúčila možnosť akejkoľvek spolupráce s KSČM. A hoci na komunálnej a krajskej úrovni už toto tabu dávno neplatí a v ČSSD boli tlaky na zrušenie uznesenia, na najvyššom poschodí politiky doteraz túto pomyselnú hranicu nikto neprekročil. To, že teraz samotný predseda vyhlasuje, že uznesenie je už prekonané môže byť signálom pre voličov, že ČSSD sa posúva viac doľava. Možno to vnímať aj tak, že Sobotka chce pritiahnuť voličov KSČM, ktorými, mimochodom, nepohrdne ani Babiš.

Ak by sa voľby do Poslaneckej snemovne konali už teraz, dopadli by pre ČSSD katastrofálne – 13 % je najhorší výsledok od roku 1996. Momentálne však spolupráca s komunistami nedáva žiadny zmysel, lebo obe ľavicové strany majú dokopy menej percent ako samotné ANO. Je možné, že ČSSD sa pripravuje na pobyt v opozícii a pozerá sa ďalej ako za horizont tohtoročných volieb. Otázne je, či spolupráca s komunistami nebude pre ČSSD znamenať bozk smrti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ