Na hrane noža

Peter Javůrek, Pravda | 04.03.2017 21:00
Podľa Bélu Bugára sa Most-Híd vstupom do vládnej koalície obetoval v mene politickej stability.

Áno, politická stabilita sa po minuloročných parlamentných voľbách ešte dala zachrániť vznikom koalície, ktorá nám momentálne vládne.

Rok po voľbách prieskumy síce s rôznou intenzitou, zato však takmer jednohlasne napovedajú, že riešenie z marca 2016 by dnes možné nebolo. Hľadiac na rozloženie síl na scéne a ukazujúce sa trendy nie je jasné, či by situácia vôbec nejaké riešenie mala. Koalícia Smer – Most-Híd – SNS by dnes pravdepodobne väčšinu v Národnej rade nezískala a vládu by nezostavila. Lenže kto by ju zostavil?

Vláda, ktorá by sa musela spoliehať na Igora Matoviča, by sa vydávala na vopred stratenú misiu. Koalícia, vstupom do ktorej sa Bugár „obetoval“, je tak momentálne jedinou funkčnou a normálnou.

Takzvaná demokratická časť parlamentnej opozície, ku ktorej s prižmúrením oboch očí rátajme SaS a OľaNO, na zostavenie vlády nestačí. Jednak technicky, pretože tieto dve strany ani dohromady nemajú patričný volebný výtlak a trendy nenapovedajú, že by sa v tomto ohľade malo niečo dramaticky zmeniť. Tieto strany však na zostavenie vlády nemajú predovšetkým politicky

Akákoľvek vláda, ktorá by sa musela spoliehať na šéfa OľaNO Igora Matoviča, by sa vydávala na vopred stratenú misiu. Je pritom celkom jedno, či by sa partnerom podarilo Matoviča presvedčiť, aby osobne nevstupoval do kabinetu a radšej zostal v parlamente. Šéf SaS Richard Sulík si zasa potrebuje ozrejmiť, čím chce vlastne byť a kam chce svoju stranu viesť.

Od výsledku takého Sulíkovho ozrejmenia – ilúzie o nejakom liberalizme si pritom už dnes v SaS môžu robiť akurát politické nedôchodčatá – bude závisieť aj ďalší osud SaS. A nielen od neho. Odchod Jozefa Mihála v strane vytvoril novú situáciu a dynamiku, v ktorej postupne môžu začať odchádzať aj tí, ktorí o tom dnes ešte neuvažujú.

Odhliadnuc od nepríjemnej predstavy, akú politiku by asi duo Sulík – Matovič chcelo raziť, dá sa pomerne bezpečne predpovedať, že by žiadnu politiku dlho nerazili, aj keby na to náhodou mali percentá. Počet nezaradených poslancov v Národnej rade utešene narastá, čo nie je len konštatovanie stavu rok po voľbách, ale aj predzvesť dejov budúcich.

Ak by chcela táto vládna koalícia bezpečne zostaviť ďalšiu vládu, podľa súčasného rozloženia síl by sa musela dohodnúť aj s niekým z dvojice Sulík – Matovič. To je dnes asi také reálne, ako predstava, že by chcel niekto z tejto dvojice zaklopať po voľbách na bránu v centrále Smeru.

Spomínané duo by sa pravdaže mohlo snažiť odlákať Smeru jeho partnerov. Alebo pre seba legitimizovať pravý okraj scény, ktorého voličský potenciál – aspoň podľa prieskumov – ešte nebol naplnený. Hľadiac na to, čo od volieb predvádzajú, čo myslíte, ktorý zo scenárov sa javí ako pravdepodobnejší?

Ak sa nechceme zapodievať predstavami hypotetických mesiášov, ktorí v dohľadnej budúcnosti vstúpia na scénu a všetko zachránia, veľa možností nezostáva. Koalícia, vstupom do ktorej sa Bugár „obetoval“, je momentálne jedinou funkčnou a normálnou. Takú zodpovednosť jej aktéri vo svojich profesionálnych kariérach ešte neniesli.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ