Víťaz

Peter Javůrek, Pravda | 05.03.2017 22:00
Prvé pravidlo pre účastníkov reality show znie: musíte zostať v stredobode záujmu.

Nezáleží, ako veľmi sa pritom zhadzujete, kto chce vydržať, musí byť neprestajne zaujímavý. Publikum si nezapína televízory preto, aby sa pozeralo na normálnych smrteľníkov. Nemal práve toto Donald Trump na mysli, keď opakoval, že ľudia milujú víťazov a on je víťaz?

V reality show americkej politiky prestalo byť dôležité, kto je normálny, kto ctí pravidlá a koho zaujíma pravda. Výraz fake news, označujúci vymyslené správy, otočil proti tým, ktorí ho používali preto, aby sa od takých praktík odlíšili. Fake news sú dnes pre Trumpových voličov New York Times, CNN, BBC či Guardian. Pravidlá im prestali dávať zmysel vo chvíli, keď uverili jeho rečiam o skrz-naskrz prehnitom systéme a normálnosť kandidátov prestala byť podmienkou už dávno predtým.

Prezident riadi svoju reality show. Uprostred chaosu a masových protestov, ktoré vyvolal nariadením o zákaze vstupu občanov vybraných štátov na pôdu USA, vyrukoval s nezmyslom o miliónoch ilegálnych prisťahovalcov, ktorí vraj v novembri volili Hillary Clintonovú. Teraz, keď pribúdajú správy o kontaktoch jeho ľudí s ruskou ambasádou počas volieb, ktoré sa podľa tajných služieb práve Rusi pokúšali manipulovať, Trump vytiahol kartu Watergate.

Trumpovi dosiaľ nijako nepomohlo, keď obviňoval tajné služby. Musel preto obviniť Obamu. Už iba eso môže prekryť ostatné karty.

Obvinenie Baracka Obamu z toho, že dal napichnúť telefóny v Trumpovom volebnom štábe, je bizarné. Americký prezident žiadnu takú právomoc nemá, čo je práve jeden z dôsledkov Nixonovej aféry Watergate. Predovšetkým však, keby aj dal Obama takýto protiprávny príkaz, prečo by jeho výsledky nevyužil vtedy, keď ešte mohol zariadiť víťazstvo kandidátky demokratov nad Trumpom? To, že nejaké výsledky by určite v rukách mal, je pritom takmer isté.

Keď v lete minulého roku musel odísť šéf Trumpovej volebnej kampane Paul Manafort, bolo to preto, lebo o jeho niekdajšiu úlohu v zastupovaní záujmov Vladimíra Putina a ruských oligarchov na Ukrajine sa začala zaujímať FBI. Keď musel nedávno odísť Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť Mike Flynn, bolo to preto, lebo vysvitlo, že klamal o povahe svojich kontaktov s ruským veľvyslancom počas kampane. A teraz vyšlo najavo, že rovnako klamal aj minister spravodlivosti Jeff Sessions.

Práve forma, akou Trump vypustil do sveta svoje obvinenie, prezrádza, o čo tu ide. Trumpovi dosiaľ nijako nepomohlo, keď obviňoval tajné služby, prirovnávajúc ich tu k nacistom, tu k Sovietom. Musel preto obviniť Obamu. Už iba eso môže prekryť ostatné karty. Lenže práve tak, ako nemal dôkazy o ilegáloch voliacich Clintonovú, nemá o čo oprieť ani svoje výroky o Obamovi. Jeho informačnými „zdrojmi“ sú totiž dojmy jeho poradcov (ilegálni voliči), televízia Fox News (faux pas s neexistujúcim teroristickým útokom vo Švédsku) alebo konšpiračné blogy – ako teraz.

Jeho popularita stále klesá, a to nebola závratná ani v momente jeho zvolenia. Žiaden americký prezident však ešte neodstúpil iba preto, lebo bol nepopulárny. Trump by musel byť usvedčený. Otázka len je, z čoho.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ