Hľadá sa vlčiak

Marián Repa, Pravda | 10.03.2017 12:00
Hoci sa Miloš Zeman tváril, že ešte len zvažuje, či sa svoj mandát pokúsi obhájiť, z kuloárov už dávnejšie prichádzali informácie, že o Hrad zabojovať chce. A tak otázka nebola či, ale kedy oznámi svoju kandidatúru.

A keďže svojej „materskej“ ČSSD nedaruje nič, termín jeho ohlášky „úplnou náhodou“ koliduje s termínom zjazdu sociálnych demokratov. Cieľ je zrejmý – informácia o jeho kandidatúre má v médiách „upozadiť“ už aj tak nevýrazného B. Sobotku a jeho partaj.

Napriek tomu, že populistický a občas nedôstojne sa správajúci prezident spoločnosť skôr polarizoval a jeho zdravotný stav nie je najlepší, Zemanova šanca na znovuzvolenie je veľká.

Zatiaľ sa na pravoboku neobjavil nikto, kto by ho mohol reálne ohroziť. Jediný reálny protikandidát Michal Horáček síce poctivo obieha celú republiku, no je nanajvýš otázne, či so svojím životným príbehom – teda ako človek, ktorý žije z hazardu – dokáže osloviť dostatok voličov. Skôr nie.

Dá sa povedať, že Zemanov osud má v rukách Andrej Babiš. Ak by sa šéf momentálne najsilnejšieho hnutia rozhodol nasadiť vlastného koňa, voľby sa môžu ešte zdramatizovať. V prípade, že by podporil Zemana, tak o nájomníkovi Pražského hradu by bolo asi rozhodnuté.

Samozrejme, „koalícia“ týchto dvoch politikov by mohla vyvolať značne negatívnu reakciu, lebo obaja majú aj silný tábor odporcov. Otázne je, či „pražská kaviareň“ dokáže zo svojich radov vygenerovať takého kandidáta, ktorý by sa Zemanovi mohol postaviť.

Lebo ako nedávno poznamenal Karel Schwarzenberg, ideálnym Zemanovým protikandidátom môže byť „iba úplne odhodlaný človek s hrošou kožou“ – „vlčiak, ktorý sa chce stať prezidentom a urobí pre to všetko". Nájde sa taký?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ