Diskriminácia?

Tibor Grék, Prievidza | 16.03.2017 17:00
Minulý týždeň sme si pripomenuli Medzinárodný deň žien. Azda žiadny iný sviatok v ponovembrovom období nevyvoláva toľko rôznych reakcií ako práve 8. marec.

Pri tejto príležitosti mi nedá nespomenúť, že v niektorých štátoch EÚ vrátane Slovenska, ženy na základe počtu detí získavali nárok na dôchodok skôr ako muži. Bolo to celkom oprávnené a spravodlivé! Väčšina pracujúcich žien po príchode z práce nastupuje do druhej zmeny. Starajú sa o domácnosť, o výchovu detí, o udržiavanie poriadku, opatrujú vnúčatá, ale aj o prestarnutých alebo chorých členov rodiny. Bez tejto ich nadpráce si len veľmi ťažko dokážeme predstaviť normálny chod rodiny a celej spoločnosti. Preto je prirodzené, že do dôchodku odchádzali skôr.

Táto výhoda oproti mužom bola zrušená penzijnou „reformou“ za exministra Ľudovíta Kaníka. Tá vytvorila podmienky, aby došlo k postupnému zjednoteniu veku odchodu do dôchodku u mužov a žien. Niektorí ekonómovia, a nielen oni, tak u nás, ako aj v celej EÚ to považujú za správne. Podľa nich neexistuje dôvod, pre ktorý by vek odchodu do dôchodku u žien mal byť diferencovaný podľa počtu detí. Mnohí to však považujú za nespravodlivé a ženy diskriminujúce, o. i. aj preto, že vo všeobecnosti ženy zarábajú menej, čo sa nepriaznivo odráža i na výške ich dôchodkov. Je paradoxom, že aj naše ministerstvo práce tvrdí, že ďalšie zvýhodňovanie žien by bolo v rozpore s ústavou a antidiskrimi­načným zákonom.

Nech je to posudzované podľa akýchkoľvek zákonov, nemôžem sa ubrániť dojmu, že voči ženám je to nespravodlivé, arogantné a odsúdeniahodné rozhodnutie, brzdiace tiež demografický vývoj spoločnosti. Všetci by sme si mali uvedomiť, že ženy mali a majú v každej spoločnosti zvláštne a nezastupiteľné miesto.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ