Americké dôchodky

Ľuboš Pavelka,ekonóm | 20.03.2017 17:00
Sporenie v dôchodkových fondoch nemusí byť náplasťou na riziká znižovania nárokov na štátom vyplácané penzie. V niektorých krajinách EÚ ešte aj dnes každoročne vyplácajú až štrnásť plných penzií, aj keď ani to nestačí seniorom na poplatky spojené s pobytom v penziónoch s opatrovateľskou službou.

Financovanie staroby v podmienkach deravých štátnych rozpočtov sa stáva najmä vďaka znižujúcemu sa počtu platiteľov odvodov a daní globálnym problémom vyspelých ekonomík. Snahu o flexibilitu sprevádza trend výkonu pracovnej činnosti na krátkodobé pracovné kontrakty.

Zamestnávatelia pri nich oceňujú najmä možnosť zbaviť sa nadbytočnej pracovnej sily bez nákladov na odstupné. Negatívnym dôsledkom pre zamestnancov je malý počet riadnej doby započítavanej pre výpočet štátnych penzií alebo málo nasporených peňazí na individuálnych účtoch v súkromných penzijných fondoch.

Argumenty v prospech privátnych penzijných fondov ako reakcie na obavy nízkych štátnych penzií sa dnes ocitli na vode predovšetkým v USA. Približne dvesto tamojším penzijným fondom totiž hrozí bankrot, čo vytlačí možno až dva milióny terajších sporiteľov spoliehajúcich sa na súkromné penzijné renty do priepasti chudoby.

Dosiaľ bankrot dôchodkových spoločností bol vo svete celkom zriedkavý. O peniaze ľudí pripravili skôr podielové fondy alebo firmy vydávajúce dlhopisy. Vo všeobecnosti je výnimočný aj bankrot poisťovní, preto tak, ako aj v predchádzajúcich spoločnostiach, je majetok sporiteľov, z ktorých sa stali investori, oddelený od majetku správcovských spoločností.

Pokiaľ dôchodkové fondy v USA oznámia insolventnosť, bude to mať drastické dôsledky pre reputáciu súkromného dôchodkového sporenia ako takého. Mnoho fondov okrem akcií investuje peniaze budúcich poberateľov penzijnej renty do tzv. bezpečných aktív v podobe dlhopisov prinášajúcich aj v čase historicky najnižších úrokov nejaký výnos.

Ak však dlžnícke firmy vo veľkom štýle vyhlásia bankrot alebo masívnu reštrukturalizáciu, môže to mať značný vplyv na menší alebo väčší pokles hodnoty majetku určeného na zakúpenie napríklad doživotnej renty.

V niektorých krajinách vyplácaná renta vo forme súkromných penzií nie je vôbec fixná, ale konkrétna výška v danom roku vyplácaného dôchodku je odvodená od z(ne)hodnotenia celkového spravovaného majetku príslušného fondu. Ak sa trhy postupne pozviechajú, môže sa dôchodca opäť tešiť z vyššej penzie.

Niektoré americké penzijné fondy avizovali, že vyplácané renty skrátia napríklad o tretinu alebo aj viac v závislosti od vývoja kurzov a cien aktív, ktoré spravujú. V podmienkach voľného pohybu kapitálu si pracujúci poistenci môžu trebárs šetriť na dôchodok aj v zahraničí, ale nie vždy odkladanie úspor v cudzine je aj daňovo výhodné.

V mnohých krajinách sú sporitelia na penziu z dôvodu daňovej výhody nútení sporiť na dôchodok len doma. Dúfajme, že prípadný bankrot amerických penzijných fondov nenaštartuje novú celosvetovú finančnú krízu, ktorá v roku 2008 začala práve v USA.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ