Zásadovosť na spôsob OKS

Robert Fico, predseda strany Smer | 13.01.2011 10:29
Politická frakcia štyroch poslancov Občianskej konzervatívnej strany (OKS) v parlamentnom klube strany Most-Híd učebnicovo ukazuje, ako sa dá obchodovať so štyrmi hlasmi vo vládnej koalícii. V koalícii, ktorej väčšina je veľmi tesná a ktorá by bez štyroch spomínaných hlasov väčšinu v Národnej rade SR ani nemala.

Procedúra obchodovania je veľmi jednoduchá. Najskôr príde kategorické zásadné politické vyhlásenie, že OKS s niečím, čo navrhuje zostatok vládneho zoskupenia, nesúhlasí. Pre štyroch pánov z OKS je vôbec typické, ako hovorí klasik, že kričia, len aby povedali nie.

Takto napríklad kričali pri návrhu vlády na zlúčenie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Keďže bez hlasov OKS nemá pre vládnu koalíciu žiadny význam ísť do hlasovania, dôjde k stretnutiu. V danom prípade sa stretla štvorica s ministrom kultúry Danielom Krajcerom. Ten im niečo musel sľúbiť, aby potom mohli hlasovať za, napriek ich zásadnému odmietavému a dostatočne medializovanému postoju. Čo im minister prisľúbil, nevedno. Možno viac mediálneho priestoru, možno malý biznis, či zaujímavé miesto v redakcii. Zadarmo sa však „zásadné“ politické postoje nemenia.

Naši mimoriadne principiálni a zásadoví politici v Občianskej konzervatívnej strane si podľa všetkého opäť niečo vyhliadli. A odvíja sa rovnaká procedúra. OKS urobila zásadné politické vyhlásenie, že v prípade návrhu na zmenu tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú zaujmú jednotné stanovisko, pričom nevylučujú, že budú proti.

Toto údajne zásadné stanovisko opäť dobre zmedializovali, pretože viem o ňom aj ja, teda ten, čo noviny nečíta a televíziu nesleduje. Iveta Radičová ako politicky slabá premiérka vie, že nemá význam hlasovať o zmene tajnej voľby na verejnú, pokiaľ nebude mať v tábore štyroch principiálnych z OKS. A preto opäť musí dôjsť k stretnutiu. Pravdepodobne na úrovni predsedníčky vlády, lebo tá nesie najväčšiu zodpovednosť za chaos okolo voľby generálneho prokurátora a za politizáciu prokuratúry, aká nemá obdobu.

„Principiálne“ stanovisko občianskych konzervatívcov sa bude meniť veľmi ťažko, preto ponuka pre štyroch poslancov musí byť veľmi lákavá. Čo to bude, nevedno, ale zadarmo to nemôže byť. Stavím sa o čokoľvek, že sa to skončí nasledujúco.

Štyria ustarostení muži z OKS, nesúci na pleciach bremeno zodpovednosti za vládu a vidiaci nebezpečenstvo číhajúceho Smeru, s ustarostenými tvárami oznámia svetu, že podporia zmenu tajnej voľby na verejnú. Zdôvodnia to tým, že to treba urobiť proti Smeru, za spravodlivejšiu prokuratúru, za lepší svet a mier v Afrike.

Jeden z výdobytkov Nežnej revolúcie bude tvrdo konfrontovaný s realitou. Večer sa potajme stretnú a budú sa deliť. Aj tak vyzerá slovenský zásadový politický život.