Falošná solidarita

Ivan Špáni, novinár | 30.05.2012 22:00
Začínajú sa ozývať veľmi čudné apely na dôchodcovskú solidaritu. Existuje tu totiž skupina vplyvných tiežodborníkov, ktorí presadili zrušenie medzigeneračnej solidarity. Napríklad tým, že sa vytvoril druhý pilier a aj v kríze zadlžujú štát, aby si mohli mladšie generácie z toho "šetriť" (v skutočnosti rizikovo investovať) na svoje dôchodky, ktoré im prisľúbili o dvadsať rokov.

Títo veľkí reformátori chcú, aby v prvom pilieri boli zrazu solidárni súčasní dôchodcovia. Teda tí, čo už odviedli až 20 percent odvodov do Sociálnej poisťovne. Platili pritom až 25– a 33-percentné dane z príjmu a pri výpočte dôchodku im ho už kaníkovskými koeficientmi zredukovali, aby sa mohlo pridať tým, čo odvádzali do systému málo.

Podstatná časť súčasných penzistov už odviedla do poistného systému viac, ako z neho do smrti vyberie. Ale akoby to nestačilo, apeluje sa na nich, že majú byť solidárni ešte aj s tými, ktorí sa účelovo stali „živnostníkmi“, aby prestali platiť zákonné odvody na svoju starobu.

Prečo by som mal byť však solidárny so svojím bývalým kolegom, ktorý po dohode so zamestnávateľom prešiel na „živnosť“. Pritom využíval tie isté priestory, energie, zariadenia a počítače ako ja, no začal si platiť odvody do Sociálnej poisťovne sám. Prinajmenšom.

Ešte sa mi posmieval, ukazoval dlhý nos, ako na tom vraj dobre zarobil. Spolu s ostatnými podobnými, čo vypisovali do diskusií na internete, že nepotrebujú štát, lebo sa o svoje dôchodky postarajú sami. A keď im teraz vychádza z nízkych odvodov žalostná penzia, máme sa im na ňu poskladať my, čo sme poctivo platili, aby neboli sociálne odkázaní.

Obávam sa, že obdobne to môže byť v budúcnosti aj s tými, čo teraz investujú do zlých fondov v dôchodkových správcovských spoločnostiach. Ak im riziko nevyjde, opäť sa im budú skladať na dôchodky tí, čo poctivo platia do prvého piliera.