Od hier späť k chlebu

Juraj Mesík, ekonóm | 15.08.2012 22:00
Tak sa svet dohral a s trochou šťastia o chvíľku zhasnú aj na "pláži" a "farme". Britom, už dnes v ekonomickej recesii a po uši v dlhoch, zostane začať platiť účty za drahú party a zvyšok sveta sa môže opäť o trošku viac venovať chlebu. Veď nielen hrami je svet živý. Ba povedal by som, že nimi vôbec.

Deviateho augusta uverejnila Organizácia Spojených národov pre potraviny a poľnohospodárstvo (FAO) index svetových cien potravín (FPI – food price index) za júl 2012. FAO publikuje FPI každý mesiac už vyše 20 rokov. Ide o indikátor zložený z cien desiatok druhov základných potravín, ktorý podáva ucelenú informáciu o vývoji ich svetových cien.

Keď v lete 2010 zasiahla Rusko vlna extrémnych horúčav a zničila tretinu ruskej úrody pšenice, vyletel v priebehu nasledujúcich mesiacov FPI prudko hore a vo februári 2011 dosiahol historicky rekordnú výšku. Keďže arabské krajiny dnes už dovážajú viac ako polovicu potravín potrebných na nakŕmenie svojho rýchlo sa množiaceho obyvateľstva, boli prvé, ktoré rýchly rast svetových cien potravín pocítili. Nie náhodou začiatkom roka 2011 vypukla vlna arabských revolúcií, ktorá pokračuje dodnes. Rovnako ako hladomor v chudobnom Jemene, kde už dnes hladuje okolo 10 miliónov ľudí.

FPI sa po celý rok 2011 držal na rekordnej výške zodpovedajúcej dvojnásobku priemerných nominálnych hodnôt v rokoch 1990 až 2006, ale v uplynulých mesiacoch začal mierne klesať. Až do júla, keď sa prudko otočil a začal sa šplhať hore. Zatiaľ stúpol „len“ o šesť percent, ale pohľad na grafy ilustrujúce dlhodobý vývoj ukazuje, že je to ešte prudší rast ako po ruských horúčavách v lete 2010.

Ak registrujete to podstatné, čo sa tento rok deje v Spojených štátoch amerických – nie, nemám na mysli volebnú kampaň – potom tušíte správne. Začiatok prudkého rastu svetových cien potravín je dôsledkom extrémnych horúčav a krutého sucha, ktoré postihli viac ako polovicu územia USA vrátane najúrodnejších poľnohospodárskych území. „Veľké sucho roku 2012“ čoraz viac pripomína katastrofálne 30. roky 20. storočia, dobu „Dust Bowl“, keď sa rozľahlé polia rozoraných amerických prérií v Oklahome, Kansase a v priľahlých štátoch USA premenili na púšte a obrovské prachové búrky pokrývali hrubými vrstvami prachu Chicago, New York a Washington.

Prachové búrky sa ešte nezačali, ale polia sú už suché a dávno zabudnutý pojem dust bowl – prachová misa – sa vracia do slovníka amerických médií a verejnosti. Opakovanie podobne suchých rokov v kombinácii s rýchlo klesajúcou hladinou obrovského zásobníka podzemných vôd Ogallala môžu zničiť jednu z najdôležitejších poľnohospodárskych oblastí USA. Spojené štáty sú pritom zďaleka najväčším exportérom pšenice a kukurice na svete: pokles americkej úrody je preto zásadný pre svetový obchod s dvomi z troch najdôležitejších plodín živiacich ľudstvo. Tretia kľúčová plodina – ryža – sa medzinárodne obchoduje mnohonásobne menej.

Nižšia úroda nebude len v USA, ale aj v Rusku a tiež u nás doma a v niektorých susedných krajinách, čo tiež nie je z miestneho pohľadu bezvýznamné. V júli stúpli svetové ceny potravín o šesť percent, ceny zrnovín – hlavnej potravinovej zložky celého ľudstva – však stúpli už o sedemnásť percent.

Toto je len začiatok. Dá sa odôvodnene predpokladať, že najneskôr na jeseň padnú historické rekordy a ceny potravín budú ďalej stúpať. Otázka, ktorú by si mali klásť nielen politici, ale aj bežní občania, je: kam ceny vystrelia do jari 2013? Čím skôr si ju položíte, tým viac budete mať času pripraviť sa. Občania Slovenska nebudú pred ich rastom nijako chránení.