Krutá telepatia

Oliver Bakoš, filozof | 17.08.2012 22:00
Telepatii sa vedci najčastejšie vyhýbajú, pretože sa pri jej skúmaní nemajú o čo oprieť. To, čo sa pri príslušných experimentoch doteraz podarilo na diaľku preniesť, sa totiž nikdy na nijakú myšlienku nepodobalo. Pritom princípy telepatie sú veľmi jednoduché.

V podstate vraj pri nej ide o prenos myšlienok na diaľku z osoby na osobu bez použitia zmyslových orgánov. Napriek tomu sa takýto prenos najčastejšie nepodarí, aj keď zmyslových orgánov má dnešný človek už viac ako kedysi. Medzi tie najdôležitejšie patria oči, uši, nos, mobil, facebook, vozík v samoobsluhe a embosovaná platobná karta. Nepoznám nikoho, kto by niektorý z nich nemal.

Pomocou týchto orgánov človek prenesie fakticky čokoľvek kamkoľvek, no bez nich by sa s inou osobou hádam ani nestretol. To je aj dôvod, prečo telepatia tak prudko upadá a vyskytuje sa v čistej forme už len medzi politikmi, kde ju však na rozdiel od iných prostredí vôbec netreba dokazovať.

Napríklad niekoho v určitej politickej strane napadne vytunelovať nejaký tunel a iného hneď (azda i v tej istej strane!) napadne tunelovať platinu v štátnom sklade. Ostatným spoluobčanom potom síce môže pripadať ako veľmi zvláštna a nepochopiteľná skutočnosť, že sme si z Londýna nedoviezli vôbec nijaké zlato, aj keď sme tam už predtým vyviezli toľko platiny.

Ale nejaké bezprostredné spojenie takejto myšlienky s konkrétnou osobou či s inými konkrétnymi osobami nevedia presvedčivo potvrdiť nielen vedci, no často ani prokuratúra. Preto sa telepatia v takýchto prípadoch občanovi ponúka ako jediné možné vysvetlenie.

Politické prostredie vôbec skúmanie prenosu myšlienok z osobnosti na osobnosť nesmierne uľahčuje, pretože je v ňom zvyčajne oveľa menej osobností a myšlienok ako kdekoľvek inde. Napríklad takmer každého v súčasnosti zarmútilo, že z monolitu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti hrozí odpadnúť kusisko žuly. Týmto oddrapeným granitom je poslanec Alojz Hlina.

Ide o myšlienku, ktorú uplatnili viacerí kandidáti tohto hnutia už pred voľbami, no v atmosfére doby sa akosi uchovala a preniesla sa z oných osôb na túto osobu, ibaže o niečo neskôr. Tento zreteľný časový posun na prvý pohľad síce hovorí proti telepatii, no, aspoň podľa mňa, ju v zásade vôbec nevylučuje.

Dôkazom je, že po týždňovom kočovaní dvoch poslancov v karaváne OĽaNO, ktoré malo za cieľ nezvyčajnú návštevu Obyčajných ľudí u obyčajných Rómov v osadách, vznikli fakticky paralelne dve oddelené a odlišné tlačové besedy. Teda dve u dvoch spoluúčastníkov toho istého kočovania! Nakoľko sa, aspoň podľa médií, už počas kočovania prestali navzájom baviť, muselo ísť očividne o telepatiu.

Ak niekto teraz sedí na dovolenke v lese pri žblnkajúcom potôčiku a vidí v rannom opare, ako na čistinku vybieha osamelá elegantná štíhla laň, vôbec ho to nepoteší. Aj v nej totiž môže uzrieť iba poslanca Alojza Hlinu, ktorý opúšťa pevnú pôdu hnutia Igora Matoviča. Taká krutá vie byť telepatia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ