Prezident Sólyom verzus prezident Packa

Dag Daniš | 22.08.2009 07:29
László Sólyom Foto:
Maďarský prezident László Sólyom na Slovensko nevkročil. Kauza skončí na súde v Haagu.
Výlet maďarského prezidenta do Komárna dopadol nešťastne. Aj pre Maďarsko, aj pre Slovensko. Sólyom si však za to môže sám. Diplomatický trapas vnútri schengenských hraníc si mohol odpustiť. Keby sa nesprával tvrdohlavo a arogantne.

Sólyom od začiatku dobre vedel, že jeho výjazd do Komárna bude problémový. A vrcholne nevhodný. Nielen pre podozrivý termín. Hlavne preto, že Komárno dlhodobo upiera Slovákom priestor pre súsošie svätých Cyrila a Metoda. Odhaľovať v takejto situácii sochu sv. Štefana rukou prezidenta Maďarskej republiky by bola sprostá provokácia. Sólyoma od cesty odhovárala slovenská vláda, zahraniční diplomati a dokonca – neoficiálne – aj nemecká kancelárka Merkelová. Nič z toho nezabralo. Sólyom v piatok oznámil, že na svojej samozvanej ceste na Slovensko trvá.

Rozhodnutie slovenskej vlády zablokovať štátnu hranicu bolo tvrdé a nešťastné. Ale pochopiteľné a celkom oprávnené. Provokačnú návštevu Sólyoma sa chystali využiť maďarskí aj slovenskí extrémisti – na pouličnú mobilizáciu síl. Čo mala robiť slovenská vláda? Nasadiť ťažkoodencov proti vlastným občanom? Len preto, aby mohol maďarský prezident pochodovať pod maďarskými vlajkami po Komárne? A aby sa pri tom cítil bezpečne? To určite nie!

Druhá možnosť – stiahnuť sa a nezaistiť maďarskému prezidentovi bezpečnosť – by bola príliš riskantná. Rozhodnutie vlády odoprieť Sólyomovi vstup na Slovensko bolo najlepšie z dostupných riešení. Rozumné bolo aj to, že sa nemalo vynucovať silou. Násilné prelomenie práva a štátnych hraníc v takomto prípade hrozilo len maďarskej strane. Nie slovenskej.

Sólyom dostal na výber. Buď sa otočí ako prezident, alebo prekročí hranicu ako pirát.

Nakoniec to ubrzdil. A táboril v Komárome. Na moste. Presnejšie v jeho časti zvanej Híd…

Škoda, že Bugár s Bastrnákom túto scénu neobjavili skôr… Keď písali „pozývací list“…