Verejný záujem?

Marián Repa | 28.01.2011 12:59
Verejným záujmom sa politici radi oháňali vždy, keď potrebovali presadiť svoje ciele, no prekážal im v tom zákon. Najčastejšie vtedy, keď potrebovali vyvlastniť pozemky. Hoci výraz vyvlastnenie by mal patriť skôr medzi archaizmy, nadmieru radi ho používal tak liberáli, ako aj národniari či sociálni demokrati.

Aj keď výstavba diaľnic je dlhodobý projekt a trasovanie je viac-menej známe niekoľko rokov vopred, bývala garnitúra prijala zákon „o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá“, čo štátu umožnilo stavať na pozemkoch bez toho, aby by ich predtým riadne vykúpil.

Už vtedy sa ozývali hlasy, že ide o flagrantné porušenie vlastníckych práv. Výhrady mal dokonca i predseda HZDS Vladimír Mečiar, (a toho určite nemôžeme podozrievať z právneho purizmu), no zákon napokon odobril prezident Ivan Gašparovič, a tak platil viac ako tri roky.

To, čo minister Ľubomír Vážny komentoval poznámkou, že tento zákon je na hrane, Ústavný súd veľkou väčšinou označil za protiústavné. Nestáva sa často, aby verdikt Ústavného súdu bol taký jednoznačný. Opäť sa tak potvrdilo, že akokoľvek dobrý účel nemôže svätiť prostriedky. Mať čo najrýchlejšie dobudovanú diaľničnú sieť je dobrý zámer, no nemôže sa to diať za cenu porušovania zákona.

A keďže vlastnícke právo zhruba 1 300 občanov bolo obmedzené, štát ich teraz bude musieť odškodniť. Privysoká cena za „dobrý úmysel“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ