V sieti

Marián Repa | 31.01.2011 12:37
Diskusia o hustote nemocničnej siete a počte lôžok trvá už dlhší čas. Aj keď z pohľadu pacientov je to veľmi chúlostivá téma, napravo i naľavo panuje zhoda v tom, že nemocníc je priveľa a redukcia by mohla prispieť k ich skvalitneniu. Každá politická garnitúra má však iný recept, ako tento problém riešiť. Je prirodzené, že ľavica sa snaží posilniť úlohu štátnych zariadení a, naopak, pravica preferuje súkromných poskytovateľov zdravotných služieb. Nikdy by sa však nemalo stať, že jedných uprednostnia absolútne. A to sa stalo.

Bývalá vláda prijala v októbri roku 2007 zákon, ktorým určila minimálnu sieť tzv. koncových nemocníc. Malo to však jeden háčik – do zoznamu sa dostali iba štátne zdravotnícke zariadenia. A bez toho, aby museli garantovať kvalitu a efektivitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Mestské nemocnice, nemocnice VÚC a nemocnice, ktorých zriaďovateľom boli neziskové organizácie, akokoľvek boli dobré, sa medzi ne nedostali.

Nová vláda chce systém pevnej a koncovej siete zrušiť. Tentoraz je dôvodná obava, že sa tým neprimerane posilní postavenie súkromných nemocníc, čo bude mať v konečnom dôsledku vplyv na dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ