Nič sa nemení

Peter Javůrek | 23.08.2011 22:00
Iveta Radičová a jej vládna koalícia sa tvária, ako keby sa odkladaním termínu hlasovania o eurovale v slovenskom parlamente na neurčito vlastne nič nemenilo. V podstate majú pravdu, nič sa nemení.

Naši partneri v Európe sa môžu naďalej domnievať, že Slováci, to sú tí, ktorí sa najprv na spoločných rokovaniach v Bruseli na niečom dôležitom dohodnú, potom však prídu domov a pokojne sa prizerajú, ako ich vlastní partneri vo vláde ľapocú o zlovoľných, komunistických a ešte ktovieakých euroúradníkoch, ktorí vraj konajú proti našim záujmom. A ktorým sa nesmie za žiadnu cenu ustupovať.

Mimochodom, kto sú tí tajuplní zlovoľní euroúradníci, ktorí vraj rozhodujú o nás bez nás? Iveta Radičová s Ivanom Miklošom? Pokiaľ je známe, na všetkých rozhodujúcich rokovaniach zastupujú Slovensko predovšetkým oni. Richard Sulík a jeho stranícki druhovia, ktorí vedno s nacionalistami radi balamutia voličov konšpiračnými rečami o bruselských sprisahaniach, by mohli byť aspoň raz konkrétni a menovať. Aspoň bude zábava.

Nič sa nemení pre našich partnerov v Európe, ale ani pre nás. My sa môžeme naďalej domnievať, že vládna koalícia skrátka netuší, ako donútiť Sulíka a jeho SaS urobiť raz aj niečo také, čoho prospešnosť by sa netýkala len jeho osobných voličských preferencií, ale aj, prepytujem, národnoštátnych záujmov Slovenskej republiky.

Keď už niekoľko mesiacov kritizujeme Roberta Fica za nemiestne politické chytráčenie typu: „najprv koalícia, potom Smer“, ako máme asi hodnotiť pozíciu Radičovej vlády: „najprv celá eurozóna, potom Slovensko“? Nič sa nemení.

Vlastne jeden technický rozdiel by sa tu našiel. Je fakt, že ak by sa vládna koalícia, čisto teoreticky, hneď zajtra dohodla na spoločnom hlasovaní za rozšírenie eurovalu, Ficovi by nezostávalo nič iné, len sa pridať. Lenže on sám hovorí, že sa pridať chce a poslanci za jeho Smer by sa aj pridali. No na druhej strane, ak by všetky parlamenty eurozóny vyslovili svoj súhlas povedzme v priebehu najbližších pár týždňov, čo by potom urobila Radičovej koalícia? Mohla by sa pridať? S hlasmi, ktoré nemá a s jednotným stanoviskom, ktoré nemá?

Slovenská vládna koalícia sa spolieha na to, že rozšírenie eurovalu potopí nejaký iný z parlamentov eurozóny. A ešte je taká hlúpa, že sa tým (Sulíkovými ústami) nahlas chváli. Podľa našej vlády by sa tak zrejme stalo bezpredmetným nielen hlasovanie v našom parlamente, ale aj fatálny nesúlad v rozhodujúcich medzinárodných otázkach, ktorý v jej radoch panuje.

Je to, samozrejme, blud. Eurozóna bude musieť naďalej riešiť svoje spoločné problémy. S eurovalom, či bez neho. Akurát, že za Slovensko budú na rokovania o hľadaní spoločných riešení chodiť v prípade tejto vlády politici, ktorých mandát bude viac než otázny. Ak si niekto vážne myslí, že toto v Európe nikto nevie a nikto nám to nedá patrične pocítiť, potom nazvať ho prostáčikom by bol nemiestny kompliment.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ