Začiatok sezóny

Peter Javůrek | 01.05.2012 22:00
Nová parlamentná sezóna sa otvára až dnes. Kým dosiaľ to všetko boli v podstate iba povolebné reminiscencie, programové vyhlásenie novej vlády je prvý konkrétny akt týkajúci sa budúcnosti. Pravdaže, ak nerátame obsadzovanie postov v rozličných štátnych inštitúciách, ktoré však väčšinu ľudí pramálo zaujíma.

Sily sú rozložené tak, že premiér Robert Fico príde obhajovať manifest svojej vlády pred osemdesiattrojku svojich straníckych „podriadených“.

A keďže Smer je strana budovaná „klasicky slovensky“ – čo značí, že sú v nej prakticky vylúčené krídla či frakcie – premiérovi a jeho kabinetu odtiaľ rozhodne nič nehrozí. Zároveň im odpadli starosti s koaličnými partnermi, ktorým by bolo treba umožniť, aby sa pred svojím voličstvom chválili, že program novej vlády je aspoň trochu aj ich vlastný.

Opozičné strany sa ešte len spamätávajú z volebného masakra. SDKÚ sa minulý týždeň z prieskumu dozvedela, že dnes by sa už ani nedostala do parlamentu. Most – Híd je od volieb akosi neviditeľný, nepočuteľný a nehmatateľný. Nad KDH sa vznáša neistota vedenia po voľbách, ktoré boli preň oveľa menším úspechom, než aký sa črtal z predvolebných prieskumov. SaS cez víkend jazykom brožúrok o pozitívnom myslení skonštatovala, že voľby, v ktorých stratila polovicu hlasov, pre ňu „neboli úspechom“. No a poslanci zoskupenia Igora Matoviča sa ešte len, povedané slovami samotného lídra, „spoznávajú navzájom“…

Práve preto, lebo opozícia je takom biednom stave, sa však dá očakávať, že atmosféra v parlamente bude konfrontačná a bohatá na prejavy. O programovom vyhlásení vlády Ivety Radičovej sa pred dvoma rokmi diskutovalo päť dní, a tiež to nebola idylka.

Opozícia zatiaľ nemôže pomýšľať na to, že by prichádzala so svojimi témami. O to viac musí využívať témy, s ktorými príde Smer. Opozičných subjektov je v Národnej rade päť: každý z nich sa bude usilovať o vlastný uhol pohľadu, agilnejší poslanci každého z nich budú chcieť predstaviť svoje nálepky a metafory.

Spolu s konštatovaním, že na to má, samozrejme, opozícia plné právo skonštatujme, že väčšou zámienkou než samotné vyhlásenie, jej môžu byť reči predstaviteľov Smeru o tom, ako program ich vlády vyjadruje nejaký div nie celonárodný konsenzus.

Vláda Smeru má od voličov neobyčajne silný mandát, ale stále je to ešte vláda Smeru. Tomáš Malatinský nepredstavuje všetkých zamestnávateľov, šéfovia odborov všetkých zamestnancov, katolícki a evanjelickí biskupi všetkých veriacich a tak ďalej. Skôr či neskôr sa rozpory odhalia. Zatiaľ sa nezdá, že by bola opozícia ktovieako schopná z nich ťažiť, lenže to, či sa to zmení, bude záležať predovšetkým na Smere samotnom.

V najbližších dňoch uvidíme, nakoľko konfrontačne začne novú parlamentnú sezónu opozícia, ale aj to, nakoľko spupne ju začne Smer.