Národný šport

Marián Repa | 25.05.2012 22:00
Podľa toho, aký ošiaľ zachvátil Slovensko po zisku strieborných medailí v Helsinkách, by si niekto mohol myslieť, že športom číslo jeden je u nás hokej.

Ale omyl. Skutočným národným športom Slovákov je už dlhé roky neplatenie daní. Podľa odhadov analytikov štát takto ročne prichádza zhruba o 2,3 miliardy eur, preto skôr ako niekto začne mentorovať nad neporiadnymi Grékmi, mal by mať na zreteli, že v niektorých aspektoch sme si podobní oveľa viac, než sme si to ochotní priznať…

Správa, že polícia obvinila 43 ľudí, ktorí chceli okradnúť štát o 20 miliónov eur na vratke DPH, iste poteší všetkých poctivých platcov daní. Cynik by si však asi neodpustil poznámku, že v danom prípade sa buď len pomýlil daňový úradník, alebo sa veľmi nahneval, lebo nedostal svoje všimné…

Žarty bokom. Nadmerné odpočty DPH sú už roky obľúbeným „predmetom podnikania“. Medializované prípady olejárov či minuloročná kauza nekorunovaného kráľa Zemplína Mikuláša V. sú len špičkou ľadovca, lebo takých „šikovníkov“ behá po Slovensku ešte veľa.

Funguje to jednoducho. Partia kamarátov si založí viacero firiem a tie si medzi sebou posúvajú faktúry. Obchody sú, samozrejme, fiktívne. Žiadny tovar sa medzi nimi nepresúva, dôležité je len to, aby DPH na vstupe bola vyššia ako tá na výstupe. Tí úplne prví v tomto reťazci DPH neodvedú a na konci najčastejšie z dôvodu vývozu do zahraničia si odpočet DPH uplatnia. Biznis ako vyšitý!

Nápadov, ako by sa tento problém dal riešiť, existuje viacero, no asi úplne najjednoduchšie by bolo, keby platcovia DPH medzi sebou dépéháčku neplatili a administratívne ju len vykazovali na faktúrach. Štát by potom DPH nemusel vracať a odvádzala by ju len tá firma, ktorá by mala kladnú DPH.