Potemkinova dedina

Peter Javůrek | 31.05.2012 22:00
Sme ekonomikou krehkých kvetín a vzácnych endemitov. Stačí, keď niekto trošíčku zmení podmienky a už prichádza katastrofa. Zahraničný kapitál sa zbalí a utečie kadeľahšie, domáce firmy prepustia svojich zamestnancov a namiesto do zisku pôjdu do záhuby, živnostníci celkom vyhynú... Aspoň to tak vyzerá podľa náreku, ktorý sa medzi Dunajom a Tatrami rozlieha v posledných týždňoch.

Tí istí, čo posmeľovali bývalú vládu do „hlbokých reforiem“ a keď sa tá potom vždy potentovala, rozhádala a cúvla (napríklad pred živnostníkmi), karhali ju za zbabelosť, dnes lamentujú nad opatreniami vlády novej. Tí istí, čo moralizovali na adresu Grécka, Európy i nás samotných – o tom, že nikto si nesmie žiť nad pomery a keď to s ním ide dolu vodou, ostatní mu nemajú prečo pomáhať a „skladať sa na neho“, dnes obhajujú presne to, nad čím dvíhali prst.

Falošné bolo moralizovanie a falošný je nárek. Ak má živnostník relatívne slušné príjmy, ale zaonačí to tak, aby platil len minimálne odvody, nie je to v poriadku. Možno hovorí, že to kvôli rodine, deťom, preto, lebo neverí štátu, „nič od štátu nechce“… ale v poriadku to nie je. A ak má živnostník príjmy naozaj také mizerné, že môže platiť len minimálne odvody (a tešiť sa na minimálny dôchodok, ktorý mu z tých odvodov vyjde), tiež to nie je v poriadku.

Ten prvý by sa mal správať zodpovedne, ten druhý by mal rozmýšľať, či sa mu takáto živnosť vyplatí. Na obidvoch sa však vzťahuje jedno. Nie je pravda, že živnostníci od štátu nič nepotrebujú a nechcú.

Ak už máme prijať hru na to, „kto na koho dopláca“ (a tí, čo dnes najviac nariekajú, ešte včera túto hru vnucovali celej spoločnosti), potom v tomto prípade doplácajú zamestnanci. Tí nemôžu zakrývať svoje príjmy a určovať si výšku odvodov. A tak sa vlastne skladajú „minimálnym živnostníkom“ na liečbu v prípade, že ochorejú, a skladajú sa im aj na príspevky v hmotnej núdzi v prípade, že prídu do dôchodku a tam zaplačú nad výškou penzie. Demagógia? Nie, iba otočenie argumentu proti tým, čo sa ním oháňajú vtedy, keď nejde o nich.

Ak na Slovensku 87 percent živnostníkov platí minimálne odvody, čo to vypovedá o stave živnostníctva u nás? Nie je to celé Potemkinova dedina?

Platí tu presne to isté, čo platilo v čase, keď sa do upratovania systému hotovala bývalá vláda. Nebude dobré, ak sa zmeny existenčne dotknú najslabších živnostníkov (z ktorých mnohí svojou živnosťou vlastne len utekajú pred ponižujúcimi procedúrami na úrade práce). O tom sa treba baviť (koniec koncov, aj o tom sa živnostníci s vládou práve bavia). Lenže samotný princíp upratania je v poriadku. Aj keby sa chytráci, ktorí si podnikateľské riziko mýlia s rizikom, že ich raz čapne daňovák, vyplakali z podoby.