Trikrát a dosť?

Peter Javůrek | 07.06.2012 22:00
Bolo by ideálne, keby na tohtoročný Pride platilo známe: Trikrát a dosť. Nie preto, že by ho po vzore oficiálnej Moskvy či Kyjeva zakázali, rozohnali a pre budúcnosť postavili mimo zákona. Trikrát a dosť by znamenalo, že po treťom Pride by nemusel prísť štvrtý, pretože veci by sa začali hýbať. Jestvuje odôvodnené podozrenie, že čosi také nehrozí ani náhodou.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský vyjadril hlboké poľutovanie nad zámerom uskutočniť v sobotu symbolický sobáš osôb rovnakého pohlavia. Relativizuje to vraj náš právny poriadok. Výborne.
Ak by malo byť škodlivé „relativizovať“ právne poriadky, pokojne sa mohlo stať, že by u nás dodnes platilo právo jedného hlúpeho režimu, ktorý si myslel, že z ľudí narobí ateistov zákazmi a príkazmi. Keď toto nevie predstaviteľ cirkvi, ktorú sa ten režim usiloval potláčať, trpí najskôr výpadkami pamäti. Alebo aroganciou toho, kto už svoje práva získal: my už sme slobodní a po nás sa už poriadky relativizovať nebudú!

„Cítite ten jazyk? Pochodujú predsa vojaci, nie mierumilovní demonštranti. Kresťania v marci 1988 mali demonštráciu, nie pochod. Nekomunisti v roku 1989 mali mítingy, nie pochody… Homosexuálni aktivisti však organizujú pochody. A tam, kde sa pochoduje, tam sa rozkazuje a poslúcha. Ľavá-pravá, ľavá-pravá, zastaviť-stáť,“ píše jeden z konzervatívnych blogerov. Výborne.

"Ľavá-pravá, ľavá-pravá, zastaviť-stáť,“ kričali podľa logiky tohto intelektuálneho titana účastníci nedávneho Pochodu za rodinné hodnoty. „Kde sa pochoduje, tam sa rozkazuje a poslúcha,“ vraveli si isto občania Partizánskeho počas svojho veľkonočného ekumenického Pochodu za dobro. Rovnako ako účastníci marcových Pochodov za život… Keby hlúposť kvitla, boli by sme zelenými pľúcami Európy. Žiaľ, ona nekvitne, ona len útočí na všetko, čo ju núti zmieriť sa s predstavou, že ľudia sú si rovní, i keď sú rôzni.

„Predstierané“ sobáše osôb rovnakého pohlavia sú pre spoločnosť asi také nebezpečné, ako „predstierané“ božie telo a krv počas omše. Čiže nijako.
Komu chce vlastne načúvať strana, čo si hovorí, že je štandardnou sociálnou demokraciou a že patrí do Európy? Registrované partnerstvá prijalo už 13 krajín Európy a nijaká skaza, politická, náboženská či spoločenská, tam preto nenastala. A čo sa stalo katolíckemu Španielsku, odkedy tamojšia sociálna demokracia uzákonila nie registrované partnerstvá, ale rovno manželstvá ľudí rovnakého pohlavia? Nastal preto rozklad spoločnosti? Hrozí preto nová občianska vojna? Hlúposti.

Naši hrdinskí sociálni demokrati však nieže nekonajú. Oni, až na veľmi riedke výnimky, mlčia ako zarezaní. Asi im nikto nepovedal, že ak im za námahu nebude stáť emancipácia menšín, konsolidačné opatrenia, dane a rast HDP z nich sociálnych demokratov nikdy neurobia.