Potravinové smetisko

Jozef Sedlák | 15.06.2012 22:00
Niet pomaly týždňa, aby sa Slovenskom neprehnal potravinový škandál. Krajina, ktorá mala vždy dostatok svojich potravín, dováža polovicu z toho, čo skonzumuje, zo zahraničia.

Nie sú to prvotriedne výrobky, to vie už vari každý. Bravčové aj hydinové mäso býva plné soľných roztokov a vajíčka, ktoré pred rokom mohli obsahovať dioxíny, teraz v sebe skrývajú zárodky salmonely.

Pomaly niet ministra pôdohospodárstva, ktorý by nekonštatoval, že sa Slovensko stáva potravinovým smetiskom Európy. Kvalita a bezpečnosť potravín bola horúcou agendou Zsolta Simona, teraz ju okolnosti doslova vnútili aj jeho nástupcovi Ľubomírovi Jahnátkovi.

Z každého takého škandálu sa dá vytĺkať politický kapitál. Je také páčivé sľubovať občanom, práve ja v tom urobím poriadok. Pretože niet väčšieho a účinnejšieho strašidla, ako sú potraviny ohrozujúce zdravie. Simon sa pokúšal s medzihrou urobiť poriadok dva razy, ale realita, ktorú zdedil Jahnátek, je viac ako krutá.

Nový minister sa rozhodol prijať mimoriadne opatrenia. Ihneď zistil, že na to, aby ich uskutočnil, musí mať štátny potravinový dozor viac ľudí i peňazí. Ale kontroly, čo ako neočakávané a účinné, vrátane žalára pre potravinových kriminálnikov, problém nevyriešia. Oveľa dôležitejšie je obnoviť narušenú potravinovú sebestačnosť krajiny. Tu je pole neorané, alebo až príliš rozorané.