Karty

29.06.2012 22:00
Chceme revolúciu, volajú po zmene maďarskí milovníci diablových obrázkov. Združenie hráčov šnapsera, hry podobnej mariášu, prišlo s návrhom, aby figúry na kartách nahradili podobizne hrdinov z maďarskej minulosti.

To, čo na prvý pohľad vyzerá ako ďalší výkrik maďarského nacionalizmu, má však naozaj historické korene. Klasické sedmové karty, ktoré sú rozšírené na celom území bývalej c. k. monarchie, majú pôvod práve v Uhorsku. Známe postavičky horníkov, dolníkov, kráľov a štyroch ročných období nakreslil budapeštiansky maliar József Schneider. Do zvyšku monarchie sa potom rozšírili, keď ich prevzal Ferdinand Piatnik, viedenský tlačiar, vyštudovaný v Prešporku.

V búrlivom období začiatku devätnásteho storočia chcel Schneider mať na kartách podobizne maďarských revolucionárov. Tie by však neprešli cez rakúsku cenzúru, nahradil ich preto postavami z drámy Friedricha Schillera o Viliamovi Tellovi.

Známy strelec z kuše, ktorý je sám zobrazený ako žaluďový horník, totiž reprezentoval revolučného ducha v zápase za švajčiarsku nezávislosť. To, že v ňom boli zloduchmi aj Habsburgovci, bol len príjemný bonus.

Nápad s výmenou obrázkov preto netreba automaticky zavrhovať.

Aspoň bude na prvý pohľad jasné, kto v Európe hrá maďarskou kartou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ