Tunel

Marián Repa | 19.07.2012 22:00
Keď minister Lajčák v stredu hovoril, že náš najproblematickejší sused nie je Maďarsko, ale Ukrajina, pravdepodobne ešte netušil o pašeráckom tuneli vedúcom popod spoločnú hranicu.

Aj keď mal na mysli nadchádzajúce voľby a „veľkú politiku“ – práve od nej sa odvíja každodenný život ľudí, ktorý však neraz závisí aj od takej maličkosti, na ktorej strane hranice sa kto ocitne, lebo hranice vznikajú a zanikajú, ale ľudia žijúci na danom území zostávajú (obyvatelia Veľkých a Malých Slemeniec by o tom vedeli rozprávať…).

Schengenská hranica síce „natvrdo“ oddelila EÚ od postsovietskeho priestoru, no ako hovorí Lajčák: „Je v našom záujme udržať Ukrajinu v našom civilizačnom priestore.“

Dokiaľ však budú ekonomické a sociálne rozdiely priepastné, tak budú existovať aj pašeráci i tunely, aký sa práve podarilo objaviť.

V našom životnom záujme preto je, aby Ukrajina bola demokratická a prosperujúca.

To sa vzťahuje aj na najmenej rozvinuté regióny Slovenska. Pokiaľ v nich nebude existovať normálna možnosť obživy vo fabrikách či v službách, tak sa ľudia budú utiekať k robote, aká sa im práve naskytne, teda aj „práci“ pašerákov a obchodníkov s ľuďmi.

Odstraňovanie regionálnych rozdielov by preto nemalo byť len frázou, ale skutočnou prioritou politikov.

Pri pohľade na to, akou premenou prešiel východ Rakúska, ktorý bol do roku 1989 zabudnutým kútom, si dokážeme predstaviť, ako raz môže vyzerať slovensko-ukrajinské pohraničie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ