Cirkus v našom mene

Peter Javůrek | 07.08.2012 22:00
Politická scéna je špeciálna odroda cirkusu. Po manéži pobehujú dve znepriatelené skupiny klaunov, akrobatov a cvičených zvieratiek. Divák môže jasať. V cene jednej vstupenky (volebný lístok) vidí vlastne dva cirkusové ansámble naraz.

Na jednej strane klauni kričiaci, že Smer ide ukradnúť „peniaze ľudí, ktorí pracujú a zodpovedne si šetria na svoj dôchodok“, ako to za všetkých sformuloval majster hovoreného slova Ivan Štefanec. „Robert Fico sa rozhodol ukradnúť viac ako miliónu slovenských občanov viac ako polovicu ich budúceho dôchodku tým, že odvod do II. piliera zníži z 9percent na 4 percentá,“ buráca zasa na stránke SaS najlepší slovenský ekonóm všetkých čias.

Jasné, zajtra si môžeme ísť do DSS vybrať peniaze – veď sú naše. Na odpoveď, že keď pôjdeme do penzie, naše budú, existuje protiotázka, koľko sporiteľov dnes dokáže povedať, ako sa bude vypočítavať ich renta. Nemôžeme sa pomýliť, keď povieme, že veľa ich asi nebude. Reklama je mocná čarodejka. No a ak by malo päť tvoriť „viac ako polovicu“ z osemnástich, potom tu niečo nehrá. V počtoch, v ekonómii alebo v SaS. Vyberte si.

DSS mlčia. Majú pravdu. Načo by sa zapájali do diskusie, v ktorej sa za ne bijú takéto maňušky?

Garancie sú dobré na to, aby sme v druhom pilieri neprehrali gate. Ostatné je vo hviezdach. Tak ako v priebežnom pilieri. S tým rozdielom, že majitelia DSS sú v pluse, aj keď sú „sporitelia“ v mínuse. Apropo, poznáme tých poberateľov nezdanených dividend aspoň po mene? To by sa vzhľadom na to, že nejde o fazuľky, azda patrilo, nie? Málokoho v živote poctíme takou dôverou, akou sme poctili týchto anonymov. Veru tak, reklama je mocná čarodejka.

Nemýľme sa však. Aj na opačnom konci šapito pobehujú zábavné postavičky.

Čo má znamenať skrátené legislatívne konanie? Kto z milióna sporiteľov má byť zvedavý na to, či Sociálna poisťovňa dostane v septembri 40 miliónov z tohto zdroja, alebo sa štát bude musieť skrátka zariadiť inak? Zmeny, aké chystajú, si zaslúžia riadne vysvetľovanie a verejnú diskusiu, nie diskusiu Jána Richtera s Ľudovítom Kaníkom. Zatiaľ to beztak vyzerá, že v neprijateľnom spôsobe pretláčania významných zmien si budú môcť akurát tak navzájom podať ruky…

Naľavo tí, čo majú dlhodobo z princípu zámer zmeniť nastavenie dôchodkového systému, lenže dnes sa schovávajú za momentálne potreby štátu. Akoby ten milión ľudí ani nestál za nejaké vysvetľovanie. Napravo tí, čo sa nikdy s verejnosťou o svojich plánoch nebavili. A je to vidieť, pretože dnes, keď sa tvária ako jej obhajcovia, akurát ukazujú, za akých hlupákov väčšinu ľudí považujú.

Obe strany deklarujú záujem dohodnúť sa. Ani jedna to nechce. V lóži sedí divák, ktorý najprv jasá, že má v jednej cene dve predstavenia, no úsmev mu tuhne na perách, keď si uvedomuje, že celý ten cirkus sa deje v jeho mene.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ