Hranica ementál

Martin Krno | 17.08.2012 22:00
"Graníca, éto ne bazár," hovorili Rusi za sovietskej éry. A podľa toho sa na svojej hranici bez pardonu správali. Hoci na opačnej strane bola bratská krajina.

História sa zvrtla a teraz sa pred ostatným svetom viac chránia štáty na okraji schengenského priestoru. Nie veľmi úspešne.

Vinou pašerákov naša východná hranica niekedy naozaj pripomína bazár, trh s alkoholom a tabakovými výrobkami. Obchody sa robia i pod zemou. Po necelom mesiaci sa podarilo objaviť zrejme už druhý tunel! Aj keď po stavebnej stránke na rozdiel od toho medzi Vyšným Nemeckým a Užhorodom nedosahuje takú profesionálnu úroveň.

Miestom nálezu sa stala dedina v roku 1946 násilne rozdelená. Boli obdobia, keď sa príbuzní vôbec nemohli stretávať. Preto by im človek aj doprial tajnú spojovaciu chodbu, ale od Vianoc 2005 medzi Veľkými a Malými Slemencami funguje hraničný priechod pre chodcov a cyklistov. V tomto prípade vzhľadom na výšku tunela išlo skôr o kšefty mafií prevádzačov ilegálnych utečencov z Ázie a Afriky.

Na Zakarpatsku je verejným tajomstvom, že tam existuje množstvo podobných zariadení. Preto sa natíska otázka, čo robia policajti v oboch štátoch, keď im priamo pod nosom kopú tunely. Nie je to taká maličkosť, ako keď sa hĺbi jamka na guľôčky. Vyžaduje si dlhodobé sústredenie ľudí i techniky. Takže problém bude podstatne vážnejší. A podľa toho by k nemu mali pristupovať tí zodpovední.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ