Detektívka

Miloslav Surgoš | 17.04.2011 19:19
Je to ako v napínavom politicko-špionážnom trileri. Česká politická detektívka má všetky správne prísady: zradu, pomstu, ploštice, rafinované plány aj osudovú blondínku.

Príbeh sa začína u tajomného šéfa bezpečnostnej agentúry Víta Bártu. Nenápadný muž, túžiaci po moci, vytvorí nebezpečný plán o zneužití štátu. Projekt podrobne spísal na papier, takže sa podľa kolegu z vlády ,,zachoval ako blbec", no zámery mu celkom vychádzali.

Súkromný politický subjekt s príznačným názvom Veci verejné uspel vo voľbách a z Bártu sa stal minister. Ešte predtým, ako sa plán dostal do záverečnej fázy, čiže obohateniu z verejných zdrojov (tu slovko verejné začína dávať zmysel), zlyhal.

Do príbehu totiž vstupuje poslankyňa Kristýna Kočí, ktorá svojho mecenáša obvinila z pokusov o podplácanie. Neočakávané zauzlenie však prináša tajná nahrávka, v ktorej blond politička tvrdí, že za všetkým je premiér a že všetko je súčasťou tajného sprisahania.

V skutočnosti je však sprisahanie ešte o úroveň hlbšie, lebo úlohou nahrávky vraj bolo len to, aby Kočí mohla dokázať, že ju odpočúvajú.

Kto je tu teraz kladný hrdina a kto zloduch, nevedno.

Isté je v tejto detektívke len jedno. Pero ukradol Václav Klaus.