O život

Marián Repa | 13.09.2012 22:00
Pančovaný alkohol, ktorý zabíjal v Česku, je hrozivou ukážkou, kam až môže zájsť ľudská chamtivosť.

Ľudia alkohol pili, pijú i piť budú a konzumáciu alkoholu od nepamäti sprevádzalo aj jeho pančovanie. V starovekom Grécku a Ríme sa víno úplne bežne riedilo vodou. Pitie neriedeného vína sa dokonca považovalo za niečo priam barbarské.

No dnes ide pri pančovaní o niečo úplne iné – o zisk. Je však obrovský rozdiel, či nejaký vypočítavec „vylepší“ burčiak cukrom, alebo do piva dočapuje sódu, alebo keď riedi alkohol metanolom. Navyše, ak to robí vedome.

Hrôzostrašné príhody o tom, ako zabíja otrávený alkohol, sa v mysliach ľudí väčšinou spája so zaostalosťou. Nenechajme sa však oklamať, že to patrí len k divokým končinám sveta. Rakúskom v minulosti otriasol škandál s vínom obsahujúcim nemrznúcu zmes, v Taliansku ho tiež „vylepšovali“ metanolom.

Môže sa to stať kdekoľvek, kde strach jednoducho preváži riziko.

Český (aj slovenský) spotrebiteľ je citlivý predovšetkým na cenu, o kvalitu mu ide až v druhom rade. Predajcovia sa preto snažia stlačiť ceny na minimum. A ako sa ukazuje aj za cenu obetí z druhej strany. Trest preto musí byť exemplárny.