Komu áno, komu nie

Marián Repa | 19.09.2012 22:00
Vo svete aj u nás už štvrtý rok vyčíňa kríza, čo na vlastnej koži pocítili už takmer všetci aj tým, že sa zastavil rast platov.

To sa týka aj štátnych zamestnancov či politikov, ktorí po novom budú platiť vyššie dane.

Na Slovensku je však skupina ľudí, ktorá akoby zostávala mimo diania a vonkajší svet sa jej vôbec netýkal. Ako v skleníku žijú sudcovia – okrem zákonom stanoveného zvyšovania platov majú nárok aj na šesťtýždňovú dovolenku či kúpeľnú liečbu. Toľko bonusov ako muži a ženy v talároch tu nemá asi nik.

Ak by vymožiteľnosť práva u nás dlhodobo nekrívala na obe nohy a prieťahy v súdnom konaní by nedosahovali extrémnu dĺžku, človek by si povedal – nech si majú, však si zaslúžia! Lenže, ak podľa prieskumu agentúry Focus 68 percent respondentov považuje naše súdy za nedôveryhodné, nárok na automatickú valorizáciu platov sudcov sa javí ako úplne absurdný. Nikde inde by asi negarantovali pravidelné zvyšovanie platu niekomu, s koho prácou sú nespokojní, tak prečo by takéto privilégium mali mať práve slovenskí sudcovia? Najmä, ak sa im na ich platy skladáme my všetci…

A na argument, že takýto zásah obmedzuje dôstojnosť sudcov, sa dá povedať len jedno: rešpekt si treba získať, nie si ho vynucovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ