Ako to bude s dôchodkami

Autor článku Pilier z piesku (9. 8.) uvádza nepravdivé údaje o výške dôchodku z 1. piliera zo Sociálnej poisťovne, i o výške dôchodku z 2. piliera, teda z úspor, ktoré sporiteľ môže nasporiť v dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ako aj o spôsobe ich výpočtu.

13.08.2013 22:00
debata (2)

Občan vstúpil do starobného dôchodkového sporenia (2. pilier) v roku 2005. Vychádzajme z rovnakého predpokladu ako autor článku, teda, že tento sporiteľ dosahoval počas celej pracovnej kariéry priemernú mzdu (v roku 2012 bola jej výška 805 eur mesačne).

Podľa zákona o sociálnom poistení sa kráti výška dôchodku z 1. piliera len za obdobie, počas ktorého bol občan poistencom Sociálnej poisťovne a zároveň aj sporiteľom v 2. pilieri. Ak predpokladáme, že odpracoval 44 rokov a pôjde do starobného dôchodku v roku 2015, tak sa mu bude krátiť jeho dôchodok z 1. piliera iba za obdobie desiatich rokov. Z toho vyplýva, že z 1. piliera dostane 90,3 % svojho starobného dôchodku (nie 56,5 %, ako tvrdí autor). Ten sa určí podľa zákona takto: Priemerný osobný mzdový bod (v prípade celoživotných zárobkov na úrovni priemernej mzdy má hodnotu 1) krát 44 (počet rokov dôchodkového poistenia) krát 10,0098 (dôchodková hodnota, každoročne ju určuje ministerstvo práce). A to sa rovná 440,4312 eura. Z toho 90,3 % je po zaokrúhlení 397,80 eura.

Dôchodok z 2. piliera bude tvoriť iba 9,97 % starobného dôchodku sporiteľa. Vypočíta sa z peňazí nasporených za 10 rokov na jeho osobnom dôchodkovom účte. Vychádzali sme pritom z predpokladu, že sporiteľ po celý čas dosahoval priemernú mzdu v SR a sporil v dlhopisovom fonde, podľa jeho skutočnej a do budúcna predpokladanej výkonnosti 2,5 %. Tak by pri odchode do dôchodku mal občan nasporené cca 7 370 eur.

Presný spôsob výpočtu dôchodku z 2. piliera je v súčasnosti neznámy, pretože ministerstvo práce pripravuje novelu zákona, ktorá ho upraví. Keď však zjednodušene počítame, že sporiteľ bude dôchodok poberať napríklad 13 rokov, tak by dôchodok z 2. piliera mohol predstavovať cca 47 eur mesačne, čiže spolu s dôchodkom z 1. piliera by poberal približne 445 eur. Z toho vyplýva, že už aj pri najkratšej možnej dobe sporenia sporiteľ nemá nižší dôchodok, ako by mal pri dnes platnom výpočte v 1. pilieri. V nijakom prípade ho nemôže mať nižší o vyše 140 eur, ako sa uvádza v článku Pilier z piesku.

Pokiaľ jeho autor vyzýva k tomu, aby sa povedala občanom pravda o dôchodkoch, dovolím si uviesť nasledujúce: Mimoriadne dôležitým faktorom na zabezpečenie financovania dôchodkov z 1. piliera je demografický vývoj. Postupný nárast počtu obyvateľov SR v dôchodkovom veku, ktorý bude sprevádzať pokles počtu ľudí v produktívnom a predproduktívnom veku, ohrozí platobnú schopnosť Sociálnej poisťovne.

V súčasnosti má okolo 3,3 milióna obyvateľov v aktívnom veku problém udržať primeranú úroveň dôchodkov pre 1 milión poberateľov starobných dôchodkov. Preto sa nedá očakávať, že ak bude počet aktívnych občanov v roku 2040 len 2,6 milióna, tak zabezpečia takú istú alebo vyššiu úroveň dôchodkov pre 1,7 milióna dôchodcov. Údaje vychádzajú z prognózy vývoja obyvateľstva Slovenska do roku 2050 od Výskumného demografického centra SR.

Tieto prognózy sa stali dôvodom na postupné zvyšovanie dôchodkového veku od 1. januára 2004 a v druhej etape bude pokračovať od roku 2017. V budúcnosti nebude dosť platiteľov poistného do Sociálnej poisťovne, aby zabezpečili dostatočnú úroveň dôchodkov. Na túto situáciu sa treba včas pripraviť. Preto sa umožnilo občanom, aby si sporili na dôchodok v 2. pilieri, čím sčasti odbremenia Sociálnu poisťovňu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #sporenie #I. pilier