Deti a sexuálne zneužívanie

Ak začnete odborne riešiť a mediálne diskutovať problematiku násilia páchaného na deťoch - špeciálne pokiaľ ide o formu sexuálneho zneužívania - takmer ihneď môžete očakávať reakcie dvojakého druhu.

08.11.2013 22:00
debata

Prvou je obrovský záujem, priame alebo sprostredkované prihlásenie sa k osobnej skúsenosti, zvýšená frekvencia vyjadrení i angažovanosti expertov. Druhým typom reakcie je bagatelizovanie, spochybňovanie, emotívne odmietanie otvárania témy ako takej.

Môžeme sa len domnievať prečo. Dôvody budú pravdepodobne kombinované. A to urputná snaha udržať pri živote mýtus tradičnej morálnej rodiny, sebazáchovné vytesňovanie zraňujúcich zážitkov, obavy, že na „svetlo božie“ vyjde ututlaný trestný čin niekoho blízkeho. Inými slovami, strach z otrasenia najbytostnejších základov vlastnej alebo rodinnej existencie či prijatých duchovných princípov.

To všetko je ľudsky pochopiteľné, ale z hľadiska najlepšieho záujmu dieťaťa sa to nedá spoločensky akceptovať.

Vystavenie detí situáciám násilia je komplexný problém, ktorý sa týka všetkých detí bez ohľadu na rodinné a širšie zázemie. Neplatí, že deti vystavené jednej forme násilia (zanedbávanie, psychické a fyzické násilie, sexuálne zneužívanie) nemajú skúsenosť s ďalšími troma formami. Pod sexuálnym zneužívaním rozumieme neprimerané vystavenie dieťaťa takému správaniu alebo činnostiam, ktoré sprevádza istý typ sexuálneho kontaktu. S určitou formou sexuálneho zneužitia sa vo vzorke žiakov ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl na Slovensku stretlo sedem percent detí. Odhad za celú populáciu sa pohybuje medzi šiestimi až ôsmimi percentami detí. Celkovo je vystavených alebo sa nachádza v riziku sexuálneho zneužitia deväť až dvanásť percent detí. Najčastejšie sa v životoch detí vystavených sexuálnemu zneužívaniu opakujú situácie, ktoré sú spojené s urážaním sexuálnymi poznámkami. Nasleduje niektorá z dotykových foriem zneužitia, keď dospelý požaduje, aby sa dieťa dotýkalo jeho intímnych miest a naopak, či nútenie zo strany dospelého k pohlavnému styku.

Pri dotykových formách sexuálneho násilia hrá mimoriadne významnú rolu alkohol, neporovnateľne viac ako pri iných formách násilia. Riziko a výskyt sexuálneho zneužívania detí štatisticky významne diferencujú konkrétne sociálnodemogra­fické charakteristiky. Ohrozenejšie sú dievčatá, rodiny so zlou alebo veľmi zlou finančnou situáciou, rodiny, kde sú rodičia rozvedení a kategórie detí s určitou formou zdravotných komplikácií alebo problémov.

Odborníci, ktorí sa zaoberajú týranými, zanedbávanými a zneužívanými deťmi, sa vzácne zhodujú v jednom: čísla, pokiaľ hovoríme o sexuálnom zneužívaní, síce netreba preceňovať, ale predovšetkým nie podceňovať! Dlhoročná a kontinuálna prax zahraničných zisťovaní vypovedá o tom, že konečné číslo obetí je vždy o niekoľko percent vyššie, než môže odhaliť akýkoľvek výskum. Pre modernú spoločnosť niet v súčasnosti silnejšieho morálneho imperatívu ako nulová tolerancia sexuálneho zneužívania detí. Bridí sa mi v súvislosti s týmto temným problémom používať výrazy ako agenda či fenomén… Jednoducho preto, že máme do činenia so skutočnosťou, ktorá fatálne devastuje ľudské bytosti, traumatizuje ich na celý život.

Bez ohľadu na iné spoločenské problémy a výzvy existujú aj oblasti, v ktorých by spoločné úsilie dospieť k zlepšeniu nemalo byť brzdené malichernými alebo ideologickými bariérami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #násilie #sexuálne zneužívanie