Zodpovednosť Nemecka

Železná opona a s ňou spojená studená vojna vyplynuli ako dôsledok hrozných činov národných socialistov v celej Európe počas druhej svetovej vojny. Nemci si to v týchto dňoch intenzívnejšie uvedomujú, lebo sa v súvislosti s krízou na Ukrajine otvorene hovorí o oživení studenej vojny.

20.03.2014 22:00
debata

Kancelárka Angela Merkelová v čoraz napätejšej situácii stojí pred dilemou. Ako šéfka vlády najvplyvnejšieho štátu Európskej únie sa musí rozhodne postaviť proti Moskve – ale bez toho, že by vyvolala dojem novej nebezpečnej túžby Nemcov po moci na európskom kontinente. Pritom môže profitovať z toho, že vyrástla v bývalej NDR a zažila sovietsku hegemóniu na vlastnej koži. Teda vie autenticky získať dôveru v celej Európe.

To platí práve preto, že v Nemecku je veľa osobností, ktoré sa prihovárajú za to, aby sa Nemci nemiešali do celej tejto chúlostivej záležitosti. Medzi ne patrí aj bývalý kancelár Gerhard Schröder, ktorý udržuje úzke vzťahy s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Podľa Schrödera síce Rusko na Ukrajine porušuje medzinárodné práva, „ale neželám si, aby sme odsúdili Putina“. Zelení v Európskom parlamente ho za to ostro kritizovali.

Zatiaľ Merkelová túto výzvu výborne zvláda. Viackrát zdôraznila, že považuje postup Ruska na Kryme za anexiu polostrova. Tým poslala do Moskvy jednoznačný odkaz a americkému Barackovi Obamovi vyjadrila plnú podporu. Zároveň sa vyjadrila, že odmieta vojnu o Ukrajinu. To bol zase rozhodný signál do Washingtonu. Teda je nepochybne jasné, že Európania sú ohľadom vývoja na Ukrajine pripravení na to, že pôjdu svojou vlastnou cestou. Reči o oživení studenej vojny tým strácajú význam. Netreba diskutovať o tom, že prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin ešte stále myslia v starých kategóriách. Európania sa už nezmieria s úlohou bezmocnej lopty medzi dvoma vojenskými veľmocami.

Dlhé roky ich kritizovali za to, že v súvislosti s konfliktami vo svete nevedia jednotne vystupovať a namiesto toho sa radšej spoliehajú na pomoc Spojených štátov. Teraz si zrejme uvedomia svoju silu. Únia vôbec nie je vojenskou veľmocou, no v globálnom kontexte je rozhodujúcim hospodárskym faktorom. Merkelová sa teda prihovára za ekonomické sankcie proti Moskve, pokiaľ sa bude „ruský konflikt s Ukrajinou vyhrocovať ďalej“.

Kancelárka tým reaguje neobvykle ostro. Veď Nemci patria medzi hlavných obchodných partnerov Moskvy. V Rusku pôsobí približne 6¤500 dcérskych spoločností nemeckých firiem. Putinovu návštevu v Berlíne, ktorá sa mala podľa pôvodných plánov uskutočniť v apríli, Nemci odložili „na neurčito“. Napriek tomu treba úprimne dodať, že Nemci s Rusmi už dlho rokujú o výrazných uľahčeniach pre zahraničných investorov. V súvislosti s Ukrajinou sa objavili určité možnosti, ako by tieto rozhovory napredovali podľa predstáv Nemecka.

Nemeckí poslanci zo všetkých strán upozornili na to, že sa pre ruský konflikt s Ukrajinou neočakávane zrýchlili rozhodnutia v otázkach, ktoré by sa mali stať základom budúcnosti Európy. Európania si konečne uvedomujú, aká potrebná je súrna debata o vytvorení nových politických a najmä vojenských štruktúr, aby boli spôsobilé pre budúci vývoj.

Merkelová sa zrejme rozlúčila s tradičnou predstavou, že Nemecko je pre svoju históriu odsúdené k nečinnosti. Pochopila, že sa časy zmenili a tým nastali nové perspektívy pre Nemecko pri riešení konfliktov. Dnešní Európania sa Nemcov vôbec neboja ako vojenskej veľmoci. Čakajú na to, aby znova definovali svoje úlohy v medzinárodnom kontexte. Kancelárka v posledných dňoch konštruktívnom spôsobom demonštrovala, ako môže vyzerať nová zodpovednosť Nemecka voči Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Angela Merkelová #Krym