Oranžové Maďarsko

O volebnom víťazstve Viktora Orbána málokto pochyboval, aj keď ústavná väčšina bude závislá od jedného mandátu. Fidesz pokladá zisk 133 mandátov za úspech. Orbánovo víťazstvo v roku 2010 je oproti dnešnému približne o päť percent slabšie. Úbytok hlasov o vyše 650-tisíc nie je veľkým prekvapením.

07.04.2014 22:00
debata

Víťazstvo si Fidesz zabezpečil prezieravo, najmä úpravou volebného zákona. Z platných zaregistrovaných zahraničných Maďarov (62¤754) 95,37 percenta hlasovalo za Fidesz, 2,3 percenta za Jobbik, 1,23 percenta za Zomknutie a 0,44 percenta za LMP.

Sándor Révész z denníka Népszabadság tvrdí, že ak by voľby prebiehali podľa starého volebného zákona, potom pri tohtoročnej nízkej účasti (pod 61 percent), by Fidesz dvojtretinovú ústavnú väčšinu nedosiahol. V Európe je viac krajín, kde volebné víťazstvo okolo 45 percent jednej strany ústavnú väčšinu ešte nezaručí. Prečo to v Maďarsku je možné, je politologický problém, ktorý úspešne vyriešil Orbán.

Ľavicovo-liberálne Zomknutie (Maďarská socialistická strana, Spolu 2014, Dialógom za Maďarsko, Demokratická koalícia a Maďarskí liberáli) sa umiestnilo na druhej priečke. Čakali na zázrak, ktorý sa nekonal. Dosiahli približne taký výsledok ako koalícia Maďarská socialistická strana a Maďarské demokratické fórum v roku 2010. Zisk 38 mandátov znamená neúspech. Cieľ „Vymeniť vládu!“ bol od počiatku chimérou. Rozdelenie poslancov do parlamentných frakcií môže Zomknutie rozbiť.

Veľkými ambíciami sa prezentovala ultrapravicová strana Jobbik (Hnutie na lepšie Maďarsko). Predseda jedinej euroskeptickej strany Gábor Vona sebavedome ohlasoval, že budú zostavovať vládu. Kritizoval volebné programy Fideszu, Zomknutia aj PLM (Politika môže byť iná). Ohromoval vyhláseniami, že jedine Jobbik to mieni s Maďarskom dobre. Výsledok je však pre stranu sklamaním, i keď presvedčila 20 percent voličov a v parlamente ju budú zastupovať 23 poslanci.

Analytici v Maďarsku hodnotia výsledok Jobbiku skôr rozporne. Skutočnosť, že sa v 46 jednomandátových volebných obvodoch (zo 106) umiestnila na druhom mieste, výrazne ukazuje na vzrast vplyvu krajnej pravice. Nepochybne politika Jobbiku je v spoločnosti čoraz viac akceptovateľná. Sám Vona vyhlásil, že sú najsilnejšou radikálnou národnou stranou v Európe a že v roku 2018 voľby vyhrajú.

Ľavicový politik na sebavedomú rétoriku však reagoval plačlivo: „Jedno oko mi slzí pre náš neúspech, druhé plače pre vzostup neonacizmu." (Tibor Szanyi) Zo strany víťazov znie hlas, ktorý marginalizuje obavy zo smerovania k pravicovému extrémizmu. „Narastajúci vplyv Jobbiku neznamená hrozbu nacionalizmu, ale svedčí o slabom výkone ľavicových liberálov,“ počuť zo stredne pravicového spektra.

Šťastne skončila strana PLM. Voliči ju zastavili práve na prahu zisku piatich percent. Prišla približne o toľko voličov, koľko si stihlo k sebe prelanáriť Zomknutie.

Orbán voličom pripomínal rok 2002, keď Fidesz vyhral voľby, no stratil koaličných partnerov. Teraz nič nenechal na náhodu. Vďaka zrušeniu moratória jeho strana v kampani burcoval do poslednej hodiny. Orbánov odkaz v oranžovej farbe „Len Fidesz!“ bol viditeľný všade a zaberal azda viac ako korupčné kauzy ľavicovej opozície.

Voľby boli podľa vodcu socialistov Attilu Mesterházyho zorganizované nečestne. Orbán mu kontroval: „Všetky pochybnosti sa rozplynuli. Zvíťazili sme. Maďarsko je dnes znova miestom, kde sa oplatí žiť, pracovať a založiť si rodinu. Pán Boh rozhodne, či si to zaslúžime.“

Nuž, Európa sa asi bude čudovať. Buď sa budeme tešiť, alebo obávať. Všetko nám ukáže plynúci čas. Alebo žeby sám Pán Boh?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #parlamentné voľby #mandát