Zrušíme prácu asistentov?

„Bolo to ako v Ugande. Choroby, o ktorých sme sa už v škole ani neučili. S pomocou rómskej asistentky priamo z osady sme za niekoľko mesiacov situáciu výrazne zlepšili.

22.05.2014 22:00
debata

Všetky deti sú zaočkované, rodičia chodia s nimi na pravidelné kontroly, dodržiavajú hygienu, ako sa dá v chatrčiach. Bez asistentky si neviem svoju prácu predstaviť,“ povedala mi pediatrička, keď som zisťovala, ako v praxi funguje jediné opatrenie súčasnej vlády zamerané na zdravie chudobných Rómov.

Zjednodušene povedané, rómski asistenti zdravotnej osvety, ktorí absolvujú sériu tréningov, pomáhajú ľudom v osadách prežiť v podmienkach, o ktorých mnohí ani netušia, že na Slovensku existujú. Žiadne semináre, konferencie a chlebíčky, ale tvrdá každodenná práca v teréne. Asistenti učia o hygiene, sprevádzajú pacientov do mesta na odborné vyšetrenia, organizujú brigády a čistia okolie, odstraňujú skládky odpadov alebo prednášajú o zdravotnej výchove a reprodukčnom zdraví v školách.

S programom rómskych asistentov zdravia prišli mimovládne organizácie už pred vyše desiatimi 10 rokmi. Napriek tomu, že všetci zainteresovaní sa zhodujú, že ide o zmysluplný nástroj verejnej politiky, dodnes sa preň nepodarilo zabezpečiť trvalo udržateľné financovanie, ani rozsah, ktorý si situácia vyžaduje. Príbeh programu je poprepletaný byrokratickými pascami typu Hlava XXII. Verzia programu s tridsiatimi asistentmi, ktorú istý čas realizoval Úrad verejného zdravotníctva, mala dokonca dvojročnú odmlku.

V roku 2013 ju vláda napokon nahradila dosiaľ najrozsiahlejším riešením, koordinovaným mimovládnou organizáciou, z dielne ktorej koncept pôvodne pochádza. Od vlaňajšieho júna dôkladne zaškolili viac ako 120 asistentov. Od októbra sú v teréne s veľmi konkrétnymi výsledkami: zvýšená zaočkovanosť, absolvovanie preventívnych prehliadok, zlepšená hygiena, vyššie povedomie o zdraví, vyčistené okolie a zdroje vody, dokonca niekoľko bezpečnejšie porodených detí priamo v osadách.

Program je úspešný aj vďaka tomu, že asistenti sú nezávislí od obcí. Riziko, že by sa stali administratívnou výpomocou pre ne namiesto nástroja na začleňovanie chudobných Rómov, je tak výrazne nižšie. Nezávislosť od mocenských štruktúr na lokálnej úrovni – nerómskych i rómskych – a obsadzovanie postov asistentov z radov miestnych vylúčených Rómov ponúka mimoriadne zaujímavý model pozitívnej zmeny tvorenej zdola.

Napriek pohodlnému presvedčeniu mnohých, že neexistujú riešenia na začlenenie chudobných Rómov, opak je pravda. Ľudia dlhodobo pracujúci v tejto oblasti priamo v teréne vedia, že existujú programy, ktoré prinášajú hmatateľné výsledky. Vedia však aj to, že úspech neprichádza za noc, ale s rokmi sústredenej každodennej práce na vytváraní veľmi konkrétnych možností toho, aby si najchudobnejší vedeli ďalej pomáhať najmä sami. Program asistentov zdravotnej osvety je jednou z úspešných iniciatív, ktorá vyrovnáva štartovaciu čiaru pre chudobných Rómov. Podľa dostupných informácií je však jeho ďalšie financovanie neisté. Nie je jasné, či bude vôbec pokračovať a v akej forme.

Naozaj nenájdeme ani toľko vôle a financií ako Bulharsko či Rumunsko, v ktorých obdobné programy bežia s plnou garanciou a podporou štátu? Zahodíme opäť energiu a prácu už vloženú do zaškoľovania asistentov a budeme začínať celkom odznovu, o mesiace či roky, ako to bolo už niekoľkokrát v minulosti? Skutočne si to môžeme dovoliť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #zdravie #asistenti