ad Facka zľava

Peter Javůrek sa v komentári (6. 6.) zamýšľal nad ľavicovými hodnotami v praktickej politike.

17.06.2014 22:00
debata (1)

Zmapoval širšiu agendu od výstavby bytov, zdravotníctva, zamestnávania až po vzdelávanie. Čitateľom ponúkol však videnie, ktoré v oblasti vzdelávania ignoruje doterajšie kroky a ďalšie, už avizované opatrenia. Napríklad konštatuje: „Školský systém sa dostáva do područia veľkých firiem a kapitánov priemyslu, ktorí sú ochotní podporovať len také vzdelávanie, ktoré je priamo kapitalizovateľné na trhu.“

Školstvo nemožno zapredať. Preto ho chránime. Musíme mať spoľahlivých partnerov, s ktorými dokážeme rozvíjať spoločnosť. Pre odborné vzdelávanie a remeslá vidím partnerov medzi zamestnávateľmi, investormi aj živnostníkmi. Dnešok požaduje úzku symbiózu verejného a privátneho sektora. Súkromný sektor vnímam ako inkubátor príležitostí, tak ako ich realizoval Tomáš Baťa vrátane vzdelávania a sociálneho rozmeru. Štátu i firmám musí ísť spolu o vzdelaného a zručného absolventa, z ktorého sa stane úspešný zamestnanec.

Odmietam sa prizerať, ako firmám unikajú zákazky, lebo im chýbajú kvalitní pracovníci, pritom máme desiatky odborných škôl v každom regióne. Napríklad máme 20 žiakov v študijnom odbore nástrojár, hoci ich firmy potrebujú približne tisíc. Takýto nepomer ubližuje žiakom a nepomáha firmám. Podľa kvalifikovaného odhadu Zväzu automobilového priemyslu SR len 7 % našich absolventov robí to, čo vyštudovalo. Priemer EÚ je vyše 70 %.

Mnohé opatrenia sme už zaviedli do praxe. Jednak prichádzajú cez eurofondy, alebo sme ich zakotvili do novely a do pripravovaného zákona o odbornom vzdelávaní. Žiadnym z nich nesponzorujeme firmy. Každým krokom sledujeme, aby odborné školy boli úzko previazané s budúcimi zamestnávateľmi. Žiakom už nestačí maturitné vysvedčenie či výučný list.

Tie sú slabou zárukou úspešného života. Mladí potrebujú vedomosti a zručnosti, ktorými sa dokážu postaviť na vlastné nohy, a to cez prax vo firmách ako v Nemecku či v Rakúsku. Školstvo sa nedostáva do područia firiem. Naopak, spoločne tvoríme systém, v ktorom je investícia do žiaka devízou pre zamestnávateľa, pre spoločnosť aj pre spokojnosť absolventov a ich rodičov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spoločnosť #ľavica