Zákon o odpadoch treba dotiahnuť

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska by sa mal v navrhovanej novele zákona o odpadoch prijať model odpadového hospodárstva s opisom základných práv a povinností účastníkov systému.

03.09.2014 22:00
debata

Žiadali sme, aby sa doplnil aj o základné princípy jeho fungovania – okrem princípu „znečisťovateľ platí“ je pre samosprávy dôležité zadefinovať mieru trhových regulácií, regulačné mechanizmy, vlastnícke vzťahy a mieru univerzálnosti prístupu k jednotlivým prúdom odpadov.

Žiadali sme, aby sa v súčasnosti platný zákon nahradil novým, spravodlivejším, ekologickejším, založeným nielen na dôslednom triedení, ale najmä na serióznom plnení povinností každého subjektu. Samosprávy sa chcú aktívne podieľať na znižovaní množstva skládkovaného odpadu, no počítame s tým, že aj štát sa o to pričiní. A to zavádzaním nových technológií na likvidáciu komunálneho odpadu.

Zákon by mal zaviesť do nášho právneho poriadku princíp rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov, ktoré by sa mali v zmysle európskej smernice postarať o svoje výrobky v plnom rozsahu. Teda aj v čase, keď sa z nich stane odpad od triedenia, cez zber, zvoz až po jeho likvidáciu.

V pracovnej skupine, v ktorej boli aj zástupcovia zamestnávateľov, akademickej obce, spracovateľov odpadov a združení pôsobiacich v tejto oblasti, sme žiadali, aby návrh jednoznačne vymedzil kompetenčné, finančné, technické a administratívne postavenie účastníkov celého systému. Napriek našim pripomienkam, doplneným skúsenosťami z praxe, sa nám doteraz tento cieľ nepodarilo celkom dosiahnuť.

Do posledného rokovania tripartity sme išli aj s rozporom okolo riešenia opusteného odpadu a nelegálnych skládok. Na Slovensku evidujeme približne dvetisíc čiernych skládok a každodenne vznikajú ďalšie popri cestách a v katastroch obcí a miest. Za ich odstránenie podľa súčasne platnej legislatívy zodpovedajú samosprávy.

ZMOS dlhodobo presadzuje, aby za odstránenie opusteného komunálneho, stavebného alebo nebezpečného biologického odpadu na území obce – v prípade, ak sa nezistí, kto ho umiestnil na nehnuteľnosti – zodpovedala každá fyzická a právnická osoba, ktorá má vlastnícke právo k pozemku, na ktorom sa odpad vyskytne, alebo je jeho nájomcom či užívateľom.

Každý vlastník si má zabezpečiť pozemok tak, aby mu na ňom skládky nevznikali a v opačnom prípade má byť povinný ich odstrániť, ak nepozná pôvodcu nezákonne umiestneného odpadu. Ministerstvo životného prostredia to odmieta s odôvodnením, že by takáto povinnosť mohla byť pre majiteľa pozemku, ak ide o fyzickú osobu – nepodnikateľa, likvidačná. Ale ak odpad odstraňuje obec, zaplatia to všetci občania! Trestáme niekoho za čosi, čo nespôsobil. To je v rozpore nielen s etikou, ale aj s ústavou.

Návrh MŽP SR rieši problematiku opusteného odpadu iba naoko, v skutočnosti prenecháva celú ťarchu na obciach. Náklady za jeho odstraňovanie budú znášať obce a mestá, teda ich občania, pretože sa musia premietnuť do miestneho poplatku za odpad. ZMOS zásadne nesúhlasí s takýmto riešením a naďalej trvá na svojom návrhu. Navrhujeme tiež riešiť problematiku odpadov v súčinnosti najmä s Trestným zákonom. Trestný čin nezákonne umiestneného odpadu by sa mal postihovať bez určenia výšky škody.

Od zákona sme očakávali, že prinesie zrozumiteľnosť do právneho postavenia účastníkov systému odpadového hospodárstva s jasne definovanými právami a povinnosťami. V návrhu sa však jasne nedefinuje ani systém triedeného zberu komunálnych odpadov. V rámci medzirezortného pripomienkového konania sme uplatnili 71 zásadných pripomienok. Riešili sme mnohé otázky, ktoré sa týkajú drobného stavebného odpadu, presadili sme vypustenie auditov, v prospech obcí sa vyriešila problematika zberných dvorov a zberných plôch. Ich vybudovanie sa ponechá na dobrovoľnej báze.

Nesúhlasíme však s tým, aby samosprávy znášali akékoľvek náklady na dotrieďovanie znečistených zložiek komunálnych odpadov. Zákon musí jasne deklarovať, že obce a mestá sa nemusia finančne podieľať na dotrieďovaní separovaného odpadu, ak je znečistený komunálnym odpadom, ale sa o to musia postarať výrobcovia a dovozcovia.

V súčasnosti legislatívny proces vláda pozastavila, návrh zákona bude podrobený pripomienkovému konaniu v rámci EÚ a Európskej komisie. Urobíme všetko pre to, aby nový zákon bol pozitívnym posunom z hľadiska potrieb a postavenia obcí v systéme odpadového hospodárstva, aby prispel k zníženiu environmentálneho zaťaženia krajiny bez zvyšovania finančných nákladov samospráv a občanov. Verím, že oddialenie predloženia zákona na vládne rokovanie a pripomienkové konanie k tomuto cieľu prispeje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #odpad #čierne skládky