Po summite NATO vo Walese

NATO už 65 rokov tvorí pevný pilier transatlantického mieru a bezpečnosti. Objavujú sa nové hrozby, rúcajú sa múry, ale aliancia zostáva pevným základom stability a prosperity ukotveným v neochvejnom uznávaní spoločných demokratických hodnôt a zásad kolektívnej obrany.

09.10.2014 22:00
debata (5)

Vedúci predstavitelia NATO sa zišli na minulomesačnom vrcholnom stretnutí vo Walese, aby v tejto pre alianciu prelomovej chvíli znova potvrdili svoje zásadné záväzky.

Zasadnutie otvorili vedúci predstavitelia NATO inventarizáciou bezpečnostných výziev, s ktorými je dnes aliancia konfrontovaná. Najprv sa zamerali na „nedokončené úlohy“ NATO v Afganistane. Vyše dvanásť rokov aliancia spolupracuje s afganskými úradmi i partnermi a pripravila viac ako 350-tisíc príslušníkov afganských bezpečnostných síl. Vytvorila tak podmienky, ktoré afganský ľud potrebuje na budovanie bezpečnej a demokratickej budúcnosti. Najnovším dôkazom tohto pokroku je historické odovzdanie politickej moci do rúk nových afganských vodcov.

Naše záväzky pri zaručení bezpečnosti a stability v Afganistane sa však neobmedzia ani skončením bojovej misie ISAF koncom roka 2014. Po tom, čo nová vláda v Kábule podpísala príslušné zmluvy a požiadala NATO o vyslanie misie na obdobie po roku 2014, bude aliancia naďalej organizovať výcvik, poradenstvo a pomoc pre tamojšie bezpečnostné zložky.

Vo Walese spojenci i partneri predĺžili platnosť svojho záväzku finančne podporovať afganské bezpečnostné zložky a znova potvrdili záväzok rozvíjať pevné a trvalé partnerské vzťahy s Afganistanom.

Vedúci predstavitelia NATO zamerali pozornosť aj na východné krídlo organizácie, kde ruská agresia ohrozuje najzákladnejší cieľ, ktorým je celistvá, slobodná a v mieri žijúca Európa. Na stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom spojenci odsúdili konanie Ruska a potvrdili svoju podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

NATO pripravilo konkrétny balík finančnej pomoci v praktických oblastiach, ktoré Kyjev označil ako zásadné, a súčasne koordinuje bilaterálnu podporu poskytovanú jednotlivými spojencami tak, aby sa ponuky prispôsobili špecifickými potrebám. Tvárou v tvár najzávažnejšiemu problému bezpečnosti v Európe od pádu Berlínskeho múru 28 spojencov deklarovalo podporu Ukrajine.

Na samostatnom zasadnutí predstavitelia NATO prerokovali celé spektrum bezpečnostných výziev, ktorým čelí aliancia v bezprostrednom susedstve svojich vonkajších hraníc, s osobitným dôrazom na Sýriu, Irak a rastúcu hrozbu, ktorú pre región znamená Islamský štát Iraku a Levantu (ISIL). Zhodli sa na tom, že tejto hrozbe musí čeliť široká medzinárodná koalícia za účasti štátov regiónu a že NATO by mohlo zohrávať podpornú úlohu.

Po posúdení palety bezpečnostných výziev prešli vedúci činitelia NATO priamo k prijímaniu konkrétnych opatrení na riešenie týchto výziev. V prvom rade znova potvrdili svoj neotrasiteľný záväzok kolektívnej obrany ako ústredného poslania NATO, podľa ktorého sa ozbrojený útok na jedného člena považuje za útok na všetkých.

Najdôležitejšie je, že sa predstavitelia dohodli na Akčnom pláne pripravenosti (RAP), odrážajúcom zmeny v aliancii, ktoré sú priamou odpoveďou na súčasné bezpečnostné výzvy – nielen na východe, ale všade tam, kde by mohli vzniknúť. Na základe RAP bude NATO udržiavať svoje súčasné bezpečnostné opatrenia na východe po nevyhnutný čas. Bude pokračovať v pozemných, leteckých a námorných cvičeniach od Baltického po Čierne more, s cieľom dokázať, že NATO berie svoje obranné záväzky vážne.

NATO na summite urobilo významné kroky aj k posilneniu svojich partnerských väzieb. Operácie aliancie v posledných dvoch desaťročiach posilnili viac ako 40 partnerských krajín – od Škandinávie cez severnú Afriku a Blízky východ až po tichomorský región – a prispeli tak k jej politickej rôznorodosti.

A napokon, s vedomím, že bezpečnosť si vyžaduje investície, všetkých 28 vedúcich predstaviteľov prijalo konkrétny záväzok na úseku výdavkov na obranu – po prvý raz na úrovni hláv štátov. V súčasnosti, keď sa krajiny dostávajú z najhoršej hospodárskej krízy v 65-ročnej histórii NATO, sa spojenci dohodli na zvrátení trendu poklesu rozpočtov na obranu s cieľom zvyšovať výdavky na obranu v reálnom vyjadrení úmerne oživovaniu ich ekonomík a do desiatich rokov dosiahnuť alianciou stanovený podiel obranných výdavkov na úrovni dvoch percent HDP. Tieto zdroje umožnia praktickú realizáciu rozhodnutí prijatých na vrcholnej schôdzke vo Walese.

Prezident Barack Obama charakterizoval tento okamih v dejinách NATO ako „čas transformácie a skúšok“. Naši vedúci predstavitelia konfrontovaní so širokým okruhom problémov reagovali solidárnymi a konkrétnymi rozhodnutiami a prijatím záväzku poskytnúť zdroje, aby NATO potvrdilo svoju povesť najúspešnejšej a najtrvanlivejšej aliancie v histórii.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #wales #Ukrajina #Islamský štát