Babišov úspech

Pokojné. Týmto slovom môžeme označiť priebeh komunálnych aj senátnych volieb, ktoré sa cez víkend konali v Českej republike. Takmer žiadne podpásové útoky v senátnych voľbách, občasné negatívne kampane v lokálnych voľbách, niekoľko podvodov pri nakupovaní voličov, ale inak pokoj.

12.10.2014 22:00
debata (1)

Koniec koncov záujem o komunálne voľby bol tiež o niečo nižší ako pred štyrmi rokmi. Strany síce pozývali občanov k voľbám, pretože účasť na nich bola úplne kľúčová, ale ku skutočnej mobilizácii nedošlo. Tá sa uskutočnila pred poslednými snemovými voľbami v roku 2013, keď sa voliči snažili potrestať najmä veľké parlamentné strany. Andrej Babiš nastúpil do českej politiky pred rokom a s rovnako ladenou kampaňou uspel aj v tohtoročných voľbách.

Ponechajme teraz bokom senátne voľby, v ktorých sa obmieňala tretina členov hornej komory. Do druhého kola postúpilo najviac kandidátov ČSSD a hnutia ANO 2011. Celkové výsledky budeme poznať až v sobotu. Zamerajme sa preto výhradne na komunálne voľby. Pred nimi zaznievali tri hlavné otázky: 1. Ako uspeje hnutie Andreja Babiša, teda nakoľko sa ľudia stotožnia s tým, že je potrebné hlasovať protestne? 2. Dosiahne ODS aspoň taký výsledok, ktorý jej umožní prežiť a reformovať sa? 3. Ovplyvní obrovská volebná ponuka dopyt, teda dôjde skutočne k rozdrobeniu obecných zastupiteľstiev? Po voľbách vieme, že na všetky otázky si môžeme odpovedať kladne.

Kampaň ANO bola všade, kde hnutie kandidovalo, vedená obdobne ako vlani pred voľbami do snemovne. Hnutie stavilo všetko na zmenu, všeobecnú kritiku politiky a politikov a voliči želanie vypočuli. ANO uspelo predovšetkým vo veľkých mestách. Občanom neprekážalo, že s kandidátmi nemajú žiadnu skúsenosť a že programy sú vágne a všeobecné. S istým zveličením sa dá povedať, že sa stačilo odfotiť s Andrejom Babišom a víťazstvo bolo na dosah. V úspechu hnutia sa však skrýva veľké nebezpečenstvo, kandidátky nie sú vnútorne súdržné, je to zmes pravicovo i ľavicovo zmýšľajúcich jedincov a v priebehu volebného obdobia im hrozí rozpad. Andrejovi Babišovi sa však podarilo zakotviť aj na tej najnižšej úrovni politiky a bude musieť niesť skutočnú politickú zodpovednosť za stovky svojich členov.

Občianski demokrati sa pravdepodobne odrážajú od dna. Ukázalo sa, že negatívne vnímanú značku z celoštátnej úrovne môžu prekonať pozitívne vnímané lokálne osobnosti. Väčšinou ide o starostov a primátorov. ODS zvíťazila vo viacerých mestách, napríklad v Tepliciach, Uherskom Hradišti či Mladej Boleslavi. Občianski demokrati síce prišli o tri tisícky poslancov, ale podarilo sa im poraziť najväčšieho konkurenta na pravici TOP 09. ODS zostáva najsilnejšou pravicovou stranou, čo je pre budúci vývoj straníckeho systému absolútne kľúčové.

Volebná ponuka bola v tohtoročných voľbách obrovská, o tretinu vyššia ako v predchádzajúcich voľbách. Voliči na ňu zareagovali tým spôsobom, že namiesto piatich – šiestich strán v zastupiteľstvách je ich tam viac. V Českej republike sa starosta nevolí priamo, kľúčovým orgánom je preto obecná rada, ktorá sa opiera o väčšinu v zastupiteľstvách. Takmer všade v mestách došlo k silnej fragmentácii zastupiteľstiev, čo znamená, že zostavovanie radničnej koalície bude ťažšie. Často bude radu tvoriť niekoľko strán, čo spôsobí nižšiu efektivitu vládnutia. Medzi úspešnými subjektmi sú však zelení a piráti, čo môže programovo oživiť lokálnu politiku.

Komunálne voľby preukázali pokračujúcu zmenu voličského správania spočívajúcu vo vlažnom vzťahu k politickým stranám a príklone k hnutiam a nezávislým. Česká republika je v určitej fáze tohto vývoja a je pravdepodobné, že ANO sa blíži k svojmu vrcholu. Za ním nasleduje prirodzene pád, a ak Andrejovi Babišovi môžeme byť za niečo vďační, potom je to jeho vplyv na sebareflexiu politických strán a ich prípadnú očistu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ANO #komunálne voľby