Nežiaduci socialisti

Bodo Ramelow sa stal nedávno predsedom vlády Durínska. Je prvým nominantom strany Ľavica (Die Linke), ktorý dosiahol takúto vysokú funkciu v zjednotenom Nemecku.

17.12.2014 22:00
debata

Jeho strana je nástupcom komunistov v bývalej NDR, no sám Ramelow pochádza z bývalého západného Nemecka. Socialisti vládnu v Durínsku spolu so sociálnymi demokratmi a zelenými.

Nie je to prvý raz, čo Ľavica spolupracuje so sociálnymi demokratmi. Strana, ktorá je už najvplyvnejšou opozičnou silou v Bundestagu, sa však po prvýkrát stala takou mocnou na úrovni jednej zo šestnástich spolkových krajín. V Nemecku preto nastalo politické zemetrasenie. Prezident Joachim Gauck ako prvý varoval pred reprezentantom Ľavice na takom vysokom poste. Medzičasom zaznelo množstvo hlasov najmä z občianskeho tábora, ktoré obvinili sociálnych demokratov, že spoluprácou s postkomunistami dali facku všetkým obetiam komunistického režimu v bývalej NDR.

Železná opona padla pred 25 rokmi, je preto úplne pochopiteľné, že sa o Ramelowovi vedie veľmi emocionálna debata. Jeho úspech však nemôže byť prekvapením pre tých, čo pozorne sledovali politické dianie v posledných rokoch.

Na jednej strane je pravda, že sa Ľavica teší obľube predovšetkým na území bývalej NDR a najmä u tých, ktorí profitovali z komunistického režimu, respektíve majú emocionálnu väzbu naň a dodnes sa nevedia zmieriť so zjednotením Nemecka. Preto je strana od roku 2007 pod dohľadom Spolkového úradu na ochranu ústavy.

Na druhej strane socialisti už dávno vystriedali sociálnych demokratov ako obhajcov sociálnej spravodlivosti. SPD bola pôvodne strana ľudí práce, no odvtedy, čo bývalý kancelár Gerhard Schröder uskutočnil ďalekosiahlu reformu sociálnej podpory, už nepôsobí dôveryhodne. V dôsledku toho dnes milióny zamestnancov nevedia vyžiť z práce na plný úväzok.

Zaujímavý je pohľad na prieskumy verejnej mienky. Iba 32 percent Nemcov je presvedčených, že Ramelow bude vládnuť v prospech Durínska. Výsledky ankety sa však výrazne líšia v západnom a vo východnom Nemecku. Až 60 percent oslovených na východe totiž privítalo, že Ramelow vyhral voľby, no na západe ich bolo len 26 percent. Približne tretina Nemcov si vie predstaviť, že koalícia podľa durínskeho vzoru bude raz vládnuť v celom Nemecku.

Keď sa diskusia o vyrovnávaní sa s minulosťou zvrtne na to, akú úlohu zohrali bývalí podporovatelia národného socializmu v povojnovom období v západnom Nemecku, tak sa prízvukuje, že niečo také by sa nemalo opakovať v prípade bývalej NDR.

Ramelowa síce nik nemôže obviňovať, že kolaboroval s komunistickou diktatúrou, problém je však v tom, že keď' bol poslancom Bundestagu, zamestnával bývalého príslušníka tajnej služby Stasi. Preto existujú obavy, že sa vo svojej funkcii bude brániť primeranému vyrovnaniu sa s druhou nemeckou diktatúrou.

Nájde sa však veľa ľudí, ktorí vo zvolení Ramelowa vidia šancu pre ďalšie zblíženie sa Nemcov medzi sebou navzájom. Západní Nemci po druhej svetovej vojne tvrdo pracovali na tom, aby vytvorili vzornú demokraciu. Dnes však vieme, že nedokázali zabrániť tomu, aby mnohé funkcie v novom štáte obsadili predstavitelia bývalého režimu. Teda len ťažko možno hovoriť o jednoznačnom úspechu.

Durínčania cítia dôveru k rodenému západnému Nemcovi, čo je veľký politický kapitál. Ako s ním Ramelow naloží, závisí od neho. Veľkou výhodou je, že bude môcť bezproblémovo viesť krajinu podľa svojho hesla, že obidva nemecké štáty sa navzájom ovplyvňovali, a preto treba zachovať tie najlepšie prvky z obidvoch systémov.

Debata o novom durínskom predsedovi vlády je najlepším dôkazom toho, že zjednocovanie Nemecka sa ani zďaleka neskončilo. Poznatky z tohto procesu môžu byť inšpiratívne pre celú Európu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDR #socialisti #Durinsko