ad Plynové trápenie

Ukazuje sa, ako sa píše aj v Pravde (13. 12.), že zabezpečenie dostatku zemného plynu pre južnú Európu je problém, ktorý presahuje intelektuálnu kapacitu Európskej komisie.

21.12.2014 22:00
debata (8)

Prišla s myšlienkou postaviť plynovod Nabucco, ktorý mal dopraviť plyn z kaspickej oblasti do južnej Európy. Investícia si vyžadovala niekoľko miliárd eur. Aj stredoškolák vie, že pred začiatkom takej investície treba zmluvne zabezpečiť plyn. Komisia to neurobila.

Prečítajte si aj názor Jozefa Badidu Ukrajinské plynové trápenie.

Nabucco sa začalo s veľkou slávou budovať. Potom Rusko rozbehlo výstavbu svojho potrubia pre dopravu plynu Južný prúd. Po vynaložení jednej či dvoch miliárd eur sa stalo zrejmé, že Nabucco nemá čo dopravovať, pretože všetok plyn z kaspickej oblasti si zmluvne zabezpečili iné, najmä ruské spoločnosti.

Projekt Južný prúd pokračoval, Rusko malo zabezpečený plyn aj predbežné zmluvy so štátmi, cez ktoré ho malo dopravovať. Komisia však začala vykonávať tlak na členské štáty EÚ, ktoré chceli povoliť prepravu plynu Južným prúdom cez svoje územie.

Týkalo sa to najmä Bulharska, ktoré ako poslušný žiačik únie nakoniec v júni odvolalo súhlas s Južným prúdom. Predtým však EÚ konala ako poslušný žiačik USA. Bulharsko navštívili traja americkí senátori… Jedna vetva Južného prúdu mala smerovať až do Maďarska. Budapeštianska vláda sa však nedala zastrašiť a neodvolala súhlas s výstavbou.

Južný prúd sa dostal do ťažkostí. Mal síce plyn, aj záujemcov, ale nemal možnosť dopraviť plyn k záujemcom, pretože EÚ to nedovolila. Komisia si myslela, že je pánom sveta a že sa jej Rusko musí podvoliť. Ale to urobilo iné. Prezident Vladimir Putin pri návšteve Turecka oznámil, že budovanie Južného prúdu zastavuje a zároveň ohlásil dohodu s Ankarou o preprave plynu cez turecké územie až na grécke hranice.

Odrazu všetci absolventi slávnych univerzít v Európskej komisii zdúpneli. Až vtedy pochopili, že zastavením výstavby Južného prúdu stráca EÚ bezpečnú dopravu zemného plynu na svoje južné krídlo, ktoré trpí jeho nedostatkom. V ruskej publicistike sa teraz z únie smejú. Henry Kissinger v novej knihe Svetový poriadok napísal, že Európa nemá na to, aby bola samostatným geopolitickým hráčom. Naozaj na to nemá. EÚ reprezentovaná svojou komisiou nemá ani na Putina.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP