Tikajúca bomba

Predstavitelia ruských bánk sa viackrát vyjadrili, že ak by bolo Rusko vylúčené zo Spoločnosti pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (SWIFT), mohlo by to viesť k novej studenej vojne.

11.02.2015 14:00
debata (21)

V podobnom duchu sa vyjadril aj ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý hovoril dokonca o „reakcii bez obmedzenia“.

Analytici si jeho výroky vysvetľujú zväčša ako náznak, že pre blokovanie SWIFT-u by Kremeľ mohol prejsť z doterajšieho „pasívneho nepriateľstva“ k „aktívnemu“.

SWIFT je kooperatívna organizácia so sídlom v Belgicku, ktorá má kľúčovú úlohu vo svetovom finančníctve. Prevádzkuje zabezpečený informačný systém finančného priemyslu. Nepodieľa sa priamo na realizovaní peňažných transakcií, ale sprostredkúva výmenu informácií, ktoré ich umožňujú medzi bankami. Predstavuje tak určité tvrdé jadro medzinárodných financií.

Práve táto dôležitá funkcia spôsobuje, že aj Rusko opiera svoju finančnú sústavu o SWIFT. Takže jeho prípadné zablokovanie Západom, ako druh sankcie pre politiku prezidenta Vladimira Putina voči Ukrajine, by určite spôsobilo vážne ekonomické i politické dôsledky pre vládu v Moskve.

Ruské banky by mali veľké ťažkosti aj pri vybavovaní bežných transakcií medzi sebou. Mohlo by to spôsobiť scvrknutie procesov v reálnej ekonomike v dôsledku zmrazenia finančného sektora krajiny. Teoreticky by sa Rusko mohlo pokúsiť zaviesť svoj vlastný, náhradný informačný medzibankový systém. Podľa mienky expertov by to však zrejme viedlo k ešte väčším škodám, a nie k ich prevencii. A logicky, zablokovanie systému SWIFT by spôsobilo zmrazenie finančných vzťahov Ruska so Západom.

SWIFT definuje sám seba ako nepolitický informačný nástroj, ktorý by aj mohol namietať proti uskutočneniu blokačných akcií proti Ruskej federácii. Ak by to však požadovali vlády Západu, tak by túto blokáciu uskutočnil. Už sa raz vyskytla taká situácia, keď SWIFT vylúčil Irán z prístupu k jeho informačným operáciám a tým aj z medzinárodného finančného systému. Proti Teheránu vtedy prijali medzinárodné sankcie, stopli sa určité transakcie iránskych bánk. Irán bol pri tom menej integrovaný do medzinárodnej finančnej sústavy, ako je dnes Rusko.

Irán utrpel nemalé ekonomické škody. Aj v rámci prebiehajúcich rokovaní s medzinárodnou komunitou o jeho atómovom programe patrí medzi priority Teheránu zrušenie všetkých sankcií uskutočňovaných prostredníctvom systému SWIFT. Podľa mienky expertov prípadné vylúčenie Ruska zo SWIFT-u by preň určite malo ešte väčšie negatívne následky.

Z doterajších vyjadrení predstaviteľov Ministerstva financií USA vyplýva, že zastávajú stanovisko, že pristúpiť k vylúčeniu Ruska zo SWIFT-u by bolo možné iba za podmienky konsenzu v tejto otázke medzi Spojenými štátmi a EÚ.

Americká strana si uvedomuje, že by jednostranné kroky k zablokovaniu Ruska v rámci SWIFT-u mohli spôsobiť rozpad jestvujúceho sankčného režimu proti Moskve pre nesúhlas niektorých štátov EÚ. Minister financií Jack Lew však nedávno upozornil, že USA disponujú viacerými nástrojmi, ktorých použitie by mohlo mať porovnateľne negatívne následky pre Rusko, ako by bolo zmrazenie jeho prístupu k systému SWIFT.

V každom prípade zablokovanie programu SWIFT by bolo krokom veľkého medzinárodného významu. Šlo by aj o signál, že Západ nevidí pravdepodobnosť zmeny postoja Kremľa k mierovému urovnaniu na východe Ukrajiny v krátkodobom horizonte. Hrozba použitia zmrazenia SWIFT-u pre Rusko ukazuje, k akým zmenám došlo v medzinárodnej politike a finančníctve. V USA rastie politický tlak, aby krajina viac využívala svoje privilegizované postavenie v globálnom ekonomickom systéme.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko #SWIFT