Je ohrozený svetový mier?

Medzinárodná bezpečnostná situácia sa zhoršuje. Ani zďaleka nejde iba o vývoj na Ukrajine či o masaker v redakcii Charlie Hebdo. Čoraz viac krajín sa zapája do boja proti teroristom Islamského štátu (ISIS) a narastá aj zoznam tzv. kolabujúcich štátov, ktoré nie sú schopné zaručiť vlastnú bezpečnosť.

26.02.2015 16:00
debata (28)

Moslimskí teroristi z Boko Haram, ktorí okupujú v severnej Nigérii územie s rozlohou Slovenska, sa už ani poriadne nestihnú dostať do titulkov novín. Máme sa naozaj obávať o svetový mier?

Ukrajinský konflikt Európu rozdelil. Možno povedať, že skôr urýchlil jej prebiehajúcu ekonomickú a sociálnu polarizáciu. Fakt, že dnes viac Grékov schvaľuje ruskú vládu ako vedenie Európskej únie, je exponovaným príkladom rozkolu, ktorý prebieha aj v iných krajinách. Podľa analytikov sa pre situáciu na Ukrajine dostali vzťahy medzi Ruskom a Západom na úroveň z čias studenej vojny a podľa niektorých je stav ešte vážnejší. Nekonečné diskusie o „zlom“ Rusku a „zlých“ USA sa znovu dostávajú do popredia. Zdá sa, že mať objektívny a nezaujatý postoj je takmer nemožné, navyše ak polarizáciu názorov živia mnohé médiá neúplnými či jednostrannými informáciami. Byť nezaujatým sa stalo nebezpečné.

V situácii, keď sa Rusko, respektíve jeho súčasní vodcovia, vnímajú ako nebezpečenstvo, ma zaujala informácia o mieri v súvislosti so Spojenými štátmi americkými. Od ich založenia v roku 1776 zaznamenali iba 21 mierových rokov. Inými slovami, ak by ste náhodne zvolili ktorýkoľvek z posledných 239 rokov, existuje až 93-percentná pravdepodobnosť, že sa trafíte do roku s vojnovým konfliktom, do ktorého sa USA zapojili.

Neexistuje ani jeden americký prezident, za ktorého by neprebiehal nejaký vojnový konflikt. Najdlhšie obdobie, keď nebola krajina zapojená do vojen, bolo počas ekonomickej depresie pred druhou svetovou vojnou. Od roku 2001, po útoku na Svetové obchodné centrum, prebieha vojna proti terorizmu v rastúcom počte štátov. Nepochybne, niektoré z ozbrojených konfliktov slúžili v záujme obrany, väčšina z nich však nie.

Prestížna organizácia Gallup uskutočnila v 65 krajinách zaujímavý prieskum verejnej mienky. Podľa neho ľudia za najväčšiu hrozbu svetového mieru považujú práve USA. Paradoxne, je to tiež krajina, kde by chcela žiť väčšina ľudí, ak by na to mali príležitosť. Druhý Pakistan je vnímaný ako trojnásobne menej nebezpečný, nasleduje Čína.

Americkí experti, ktorí sa venujú otázkam verejného zdravia, v odbornom článku konštatovali, že z celkovo 248 ozbrojených konfliktov, ktoré sa vyskytli po druhej svetovej vojne, až 201 iniciovali USA. Zároveň počas uplynulého storočia zahynulo v konfliktoch až 190 miliónov osôb, viac ako za predchádzajúce štyri storočia.

Napriek všetkému známy americký psychológ z Harvardu Steven Pinker upokojuje, že dnes žijeme v „najmierumilov­nejšom“ období histórie, ak sa držíme štatistík. Dlhodobo klesá počet úmrtí v ozbrojených konfliktoch, genocídach aj masových vraždách. Podľa neho extrémistické skupiny ako ISIS nikdy nemôžu získať podporu väčšiny obyvateľstva pre svoje ciele a takisto nedisponujú dostatočným vojenským arzenálom. Časom sa upokojí aj situácia na Ukrajine, pretože Rusko bude riešiť vlastné ekonomické problémy a USA sa nakoniec do konfliktu vojensky nezapoja. Pinker písal svoj článok koncom minulého roka. Zatiaľ sa však veľmi nezdá, že by sa situácia na Ukrajine mala upokojovať a vyostruje sa aj spolunažívaním moslimov s Európanmi.

Či majú pravdu optimisti v štýle Pinkera, alebo tí, čo sa obávajú ďalšieho zhoršovania situácie a rozširovania ozbrojených konfliktov, ukážu najbližšie mesiace.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #Boko Haram #Ukrajina