Talianske opozičné hry

Obrovská prisťahovalecká vlna cez Stredozemné more do Talianska a nezvládnuté konflikty polície s demonštrantmi na nedávnom otvorení výstavy Expo 2015 v Miláne. To sú prinajmenšom dva vážne dôvody, pre ktoré ide talianska opozícia a časť jej spriaznených médií po krku ministrovi vnútra Angelinovi Alfanovi. Správu o tom, že sa pod ním trasie stolička, prevzali aj viaceré svetové mienkotvorné denníky.

21.05.2015 14:00
debata (1)

V celej záležitosti vidieť dobre načasovaný opozičný politický manéver. Prišiel totiž vzápätí po tom, ako ľavicový premiér Matteo Renzi prežil hlasovanie o dôvere vlády. Spolu s politicky a stranícky oddanou šéfkou európskej diplomacie Fe­dericou Mogheriniovou vtiahol do témy prisťahovalectva nosných európskych a svetových lídrov a napokon otvoril celosvetovú výstavu EXPO ako výkladnú skriňu talianskeho ekonomického úspechu. To všetko stihol počas niekoľkých dní. Je jasné, že opozícia musela dať o sebe počuť a vytasiť proti nemu a jeho vláde zbraň silného kalibru. Voči populárnemu predsedovi vlády by to však bolo dosť ťažké, na ranu sa teda dostal ďalší dôležitý človek – muž číslo dva talianskej vlády – Angelino Alfano.

Dávať vinu za nezvládnutie politiky prisťahovalectva práve tomuto juhotalianskemu politikovi je, samozrejme, absurdné. Bol to totiž Alfano, ktorý prišiel po páde Berlusconiho s myšlienkou a s konkrétnymi projektmi záchrany migrantov, bezpečnostnej ochrany Stredozemného mora a s efektívnejšou spoluprácou s organizáciou Frontex.

Odstavením Alfana by vypadol nosný článok v Renziho vláde napriek tomu, že minister v nej zastupuje Novú centristickú pravicu a Renzi ľavičiarov.
Ivan Šuša

Iste, už za predchádzajúcej Lettovej vlády sa mu ako ministrovi vnútra mnohé z plánovaných krokov nepodarilo uskutočniť, prípadne úplne organizačne stroskotali. Na druhej strane bol akýmsi „ideovým otcom“ imigračnej a bezpečnostnej politiky krajiny, ktorá sa stala bránou afrických prisťahovalcov do Európy. Možno však čakať od tria Berlusconi-Salvini-Grillo, ktoré sa ocitlo v opozícii, niečo iné ako kritiku?

Je známe, že mediálny magnát vo funkcii premiéra Silvio Berlusconi mal dohodu s líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím, že davy migrantov zadržia pred útekom z krajiny už doma a nepustia na Apeninský polostrov. Líder Ligy Severu Matteo Salvini by ich chcel poslať po mori ihneď nazad domov. A predseda antipolitického Hnutia piatich hviezd Beppe Grillo viní pre istotu rovno všetkých, ktorí situáciu doteraz zapríčinili – teda okrem seba a jeho strany, keďže ani v jednej z predchádzajúcich vlád ešte nebol.

Akokoľvek sa snažia, Alfanovi ani Renzimu však zodpovednosť za imigračnú politiku nepripíšu. Z „talianskej záležitosti“ sa stal totiž európsky bezpečnostný problém a to si opozičný triumvirát dobre uvedomuje. Aj preto sa pokúšajú Alfanovi prišiť aspoň nezvládnutú policajnú operáciu v Miláne, hoci pravdupovediac – násilnosti sa tamojším poriadkovým silám naozaj vymkli spod kontroly.

Neprajníci sú si vedomí, že by odstavením Alfana vypadol nosný článok v Renziho kabinete. Aj napriek tomu, že minister v ňom zastupuje Novú centristickú pravicu a Renzi ľavičiarov, jeho odchod by mohol zatriasť celou talianskou exekutívou. Navyše Alfano si buduje imidž nového vodcu stredopravicového priestoru (usilujúc sa vytlačiť Berlusconiho, od ktorého strany sa odštiepil). Prieskumy verejnej mienky mu síce reálne líderstvo nenaznačujú, no jeho strana sa stále pohybuje v medziach zvoliteľnosti a jej politika je aj pre ľavicového koaličného partnera – Demokratickú stranu – štandardná a prijateľná.

V celej záležitosti vlastne ani nejde o Alfana ako skôr o Renziho. Pravicový politik však môže poslúžiť ako obetný baránok. Aspoň na začiatok. Veľká ryba, ktorú potrebuje opozícia uloviť, sa však volá Matteo Renzi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci #Matteo Renzi #migranti #Expo 2015