ad Ako privatizuje pravica

Keď sa ma pýtali, čo si myslím o tom, že si Enel nárokuje vyše miliardy eur za škodu, ktorá mu bola spôsobená, povedal som, verím, že Robert Fico to má dobre premyslené a tie súdy, ktoré nepochybne budú pokračovať aj na medzinárodnej úrovni, vyhrá. Bojím sa však, že sa to môže skončiť ináč.

02.06.2015 17:00
debata (3)

Zoštátnenie podľa premiéra totiž skrýva hrozbu arbitráže za 588 miliónov a nedoplatok 220 milónov eur vinou nečinnosti vlády Smeru.

Vodohospodárska výstavba (VV) a ministerstvo životného prostredia (MŽP) vypovedali zmluvu o prevádzke Gabčíkova prvýkrát 4.¤12. 2014 bez udania dôvodu. Prečo? Veď pri takomto postupe na základe zmluvy vzniká enormný nárok na odškodné 588 miliónov eur. Chlapcom na ministerstve sa to rozležalo v hlave až o tri mesiace a VV doručila Slovenským elektrárňam (SE) odstúpenie od zmluvy o prevádzke.

Prvý dôvod je pravidelná platba SE na VV. Tá však pokračovala, i keď s výhradou. Druhý dôvod je informácia o cene. SE navrhli metodológiu výpočtu, nezávislý audítor potvrdil spôsob kalkulácie, ale VV odmietla podpísať výsledok. Ten by umožňoval vyššie platby pre VV a štát. Posledný dôvod je posun generálnej opravy turbín. Žiaľ, so súhlasom zástupcu štátu.

Verdiktom Krajského súdu v Bratislave o neplatnosti zmluvy o prevádzke sa kauza nekončí. Súd rozhodol, že zmluva je neplatná, ale pre pochybenie VV, ktorá porušila zákon o verejnom obstarávaní. Kto iný ako štátny podnik mal vedieť, ako postupovať? Som zvedavý, kde Fico berie istotu, že Slovensko nepríde v konečnom dôsledku o 588 miliónov eur. Asi to nedomyslel, ale budem rád, ak o päť, desať rokov náš štát tento spor vyhrá. Čo ak nie? To už Fico v politike nebude. Zaplatia to slovenskí daňoví poplatníci.

Prečo premiér nedal pokyn svojim poslancom, aby hlasovali za uznesenie NR SR, ktorým žiada vládu využiť neuzatvorený clousing na to, aby Enel doplatil za privatizáciu vyše 220 miliónov eur? To vie len Robert Fico. Prísť v arbitráži o 588 miliónov a nedať si doplatiť 220 miliónov eur. Toto je zoštátnenie podľa neho. Koľko nás budú Ficove výmysly ešte stáť?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Enel #privatizácia