Zjednotiteľ Berlusconi

V poslednom čase sa na talianskej politickej scéne začína čoraz intenzívnejšie hlásiť o slovo kontroverzný viacnásobný expremiér, mediálny magnát a líder stredopravicovej strany Forza Italia – Silvio Berlusconi.

30.07.2015 10:00
debata

Po tom, čo strávil na základe rozhodnutia súdu desať mesiacov verejnoprospešnými prácami pre seniorov, poponáhľal sa pripomenúť voličom a podporovateľom v duchu hesla: „Som tu, nezabudol som na vás!" Aby dokázal, že politiku ešte nezavesil na klinec, rozhodol sa prísť s obrovským politickým projektom – zjednotiť taliansky stredopravicový priestor a ponúknuť alternatívu súčasnej vládnej garnitúre.

Topiaci sa viacnásobný expremiér sa usiluje chytiť slamky, no zdá sa, že zjednotiť pravicový priestor je len jeho zbožné želanie.

Zjednotiteľ Berlusconi na to išiel takticky. Najprv sa začal po pomerne dlhej odmlke angažovať v podpore stredopravicových kandidátov v nedávnych regionálnych voľbách. Hoci tie jeho strane výrazné výsledky nepriniesli, tesne pred voľbami sa dostal do hlavného spravodajského vysielacieho času všetkých relevantných médií, ako aj do politických diskusných relácií – dokonca väčšinou ako jediný hosť. Verejnoprávne a súkromné médiá v snahe zabezpečiť si sledovanosť (Berlusconi je pre televízie stále zaujímavým ťahákom…) mu sadli na lep. V niekoľkohodi­nových debatách využil ponúknutý čas na svoju obhajobu a na útoky na neprajníkov z radov ľavice a zo sudcovského prostredia. A to už bol len krôčik k tomu, aby ohlásil svoj veľkolepý projekt zjednotenej pravice.

Samozrejme, Berlusconi pochopil, že jeho dlhoročné kauzy, pomerne vysoký vek a odklon voličov k umiernenejšiemu pravicovému krídlu Angelina Alfana alebo k extrémnejšiemu krídlu k Lige severu mu odobrali nemálo hlasov a sympatizantov. Už dávno sú preč časy, keď šéfoval vládam, zloženým z troch nosných pilierov talianskej politiky – Forza Italia, Liga severu a Národná aliancia. Jeho strana ešte ako-tak prežíva, členovia Ligy severu razia úspešne vlastnú politiku a Národnú alianciu Berlusconi prakticky roztopil v projekte Dom slobody, lebo sa potreboval zbaviť jej vtedajšieho predsedu Gianfranca Finiho. Po tom, čo od magnáta odišiel zo strany aj Alfano, založil Novú centristickú pravicu a vstúpil do vlády súčasného premiéra Mattea Renziho, Berlusconi zostal prakticky osamotený.

Určite nemôže rátať ani s pomocou ďalšieho bývalého predsedu vlády – pravičiara Maria Montiho, ktorý ho vystriedal vo funkcii a pomáhal naprávať ekonomiku štátu a pošramotené meno krajiny v zahraničí. Nehovoriac o tom, že Montiho strana je v súčasnosti podľa prieskumov verejnej mienky prakticky politicky bezvýznamnou. Berlusconi sa snaží ešte využiť priestor po pôvodnej Kresťanskej demokracii, ktorá už dnes vlastne neexistuje, aj keď hodnotovo sa k nej hlásia viaceré politické subjekty.

Ako vidieť, stredopravicový priestor je v Taliansku rozpoltený medzi vládu a opozíciu a do viacerých strán a hnutí, ktoré si budujú vlastnú politickú agendu. Topiaci sa Berlusconi sa usiluje chytiť slamky, no zdá sa, že zjednotiť pravicový priestor je len jeho zbožné želanie. Iné strany totiž o spojenie s ním veľký záujem nemajú. Pošramotená povesť a množstvo politických a ekonomických prešľapov počas jeho vlád posielajú magnáta do politického dôchodku. S takýmto scenárom sa však ex-Cavaliere, ako ho nazývajú tamojšie médiá, nechce zmieriť.

Zdá sa, že sa politická éra berlusconizmu na Apeninskom polostrove definitívne skončila. Zjednotiteľ Berlusconi totiž bude musieť myslieť najmä na ďalšie súdne procesy, ktoré ho zrejme čakajú, a s nimi i nemožnosť zastávať verejné funkcie. Aj správu o jeho „veľkolepom projekte“ nedávno prekryla ďalšia informácia o verdikte neapolského súdu, ktorý chce magnáta poslať na tri roky do väzenia za úplatkársku kauzu v afére De Gregorio. Berlusconiho to však zjavne nevyviedlo z miery. Jeho zjednotiteľské ambície predsa nezastaví nejaký neapolský súd…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #silvio berlusconi