Únia pomôže ľudom bez práce

V Európe žije bez práce vyše 23 miliónov ľudí, pritom takmer polovicu z nich tvoria dlhodobo nezamestnaní a ich počet stále rastie. Ide o jeden z najboľavejších následkov krízy.

21.09.2015 08:00
debata (3)

Dlhodobá nezamestnanosť sa v rokoch 2007 až 2014 zdvojnásobila. Ide približne o 12 miliónov potenciálnych zamestnancov, ktorí sú už vyše roka bez práce. Viac ako polovica z nich čaká na robotu dlhšie ako dva roky.

Historicky vysoká miera dlhodobej nezamestnanosti zostáva aj jedným z hlavných problémov na slovenskom trhu práce. Hoci jej podiel v roku 2014 prudko klesol, stále sa týka 70,2 percenta nezamestnaných.

Naším cieľom je pomôcť krajinám EÚ riešiť najčastejšie prekážky, ktoré bránia začleneniu dlhodobo nezamestnaných na pracovný trh.

Viac ako len samotný plat

Nemať prácu, najmä v prípade, keď to trvá dlhodobo, znamená vážny zásah do života ľudí a rodín. Mať zamestnanie je viac, ako len dostávať plat. Človeku to ponúka možnosť sociálnej interakcie, vyššie sebavedomie a príležitosti na osobnostný rast. Čím dlhšie je ktosi nezamestnaný, tým ťažšie sa mu vracia na trh práce. Prioritou Európskej komisie a sociálnych partnerov je preto zlepšiť dnešný stav v spolupráci s členskými štátmi únie.

Ekonomická situácia sa síce pomaly zlepšuje, ale trh práce na ňu reaguje vždy s istým oneskorením. Návrh, ktorý predkladám, má toto oneskorenie skrátiť a pomôcť ľuďom vrátiť sa do zamestnania. Navrhujeme tri konkrétne kroky.

Po prvé, zabezpečiť, aby sa dlhodobo nezamestnaní prihlásili o niektorú zo služieb zamestnanosti. Po druhé, posúdiť ich individuálne potreby pred uplynutím 18 mesiacov. A napokon, najneskôr v osemnástom mesiaci nezamestnanosti im ponúknuť dohodu o návrate do zamestnania.

Ľudí bez práce často vytláčajú z pracovného trhu, pretože nemajú prístup k tejto kombinovanej a integrovanej podpore. Dlhodobo nezamestnaní sa ani neprihlásia o niektorú zo služieb zamestnanosti, čo obmedzuje ich prístup k podpore. Ide o základný predpoklad úspešnej pomoci, na ktorý však členské štáty vždy dostatočne nepamätajú.

Stane sa, že ponúkané služby nie sú koordinované a neriešia práve tie prekážky, ktorým nezamestnaní čelia pri návrate na trh práce. Nedá sa vylúčiť, že niektorí dlhodobo nezamestnaní nebudú môcť prijať pracovné miesto, pretože si nemôžu dovoliť dopravu do práce. Ľudia mávajú problémy aj s tým, že ich zručnosti nezodpovedajú potrebám na pracovnom trhu.

Individuálny prístup ku každému

Návrat dlhodobo nezamestnaných do práce často sťažuje aj to, že ho riadia rozličné orgány, a tak ich presúvajú medzi verejnými službami zamestnanosti a službami sociálnej pomoci. Preto je nevyhnutné individuálne posudzovanie a na mieru šitá dohoda o návrate do zamestnania. Navyše, mnohí zamestnávatelia často nie sú zapojení do programov uľahčujúcich opätovné profesionálne začlenenie dlhodobo nezamestnaných na pracovný trh.

Niektoré členské štáty riešia dlhodobú nezamestnanosť lepšie ako iné. Náš návrh vychádza z doterajších poznatkov, skúseností a najlepších postupov. Jeho cieľom je pomôcť krajinám EÚ riešiť najčastejšie prekážky, ktoré bránia začleneniu dlhodobo nezamestnaných na pracovný trh. Touto iniciatívou vyzývame členské štáty, aby uprednostňovali postupy, ktoré sa ukázali funkčné, a zlepšovali tie, čo očividne nefungujú.

Napríklad krajiny s dobrými skúsenosťami s opätovným začleňovaním dlhodobo nezamestnaných do práce sú tie, ktoré využívajú prístupy orientované na jednotlivca. Týmto ľuďom ponúkajú na mieru šité a opakované poradenské stretnutia ako súčasť individualizovanej pomoci s ich návratom do zamestnania.

Rast ako najúčinnejšia zbraň

Ďalším kľúčom k úspechu je budovanie partnerstiev medzi službami zamestnanosti a širokým spektrom ďalších partnerov, ako sú sociálne služby, samosprávne úrady a sociálni partneri, vďaka ktorým sa ľahšie odstránia prekážky, ktorým dlhodobo nezamestnaní čelia. Súčasne je však spoločnou výzvou aj to, ako pri aktivácii „robiť viac za menej“, ale aj ako zlepšiť kvalitu ponúkaných poradenských služieb.

Napriek súčasnému stavu môžeme byť optimisti. Ekonomika pomaly rastie. A to je dôležité, pretože najúčinnejšou zbraňou v boji proti nezamestnanosti je práve oživenie hospodárstva. Komisia ho podporuje vďaka investičnému plánu vo výške 315 miliárd eur, ktorý, ak sa plne využije, môže priniesť milióny nových pracovných miest.

Týmto konkrétnym návrhom vychádza Európska komisia členským štátom v ústrety tak, aby ľuďom pomohli vrátiť sa do zamestnania, a ponúka perspektívu do budúcnosti, ktorá povedie k ďalšiemu oživeniu hospodárstva. Členské štáty môžu tieto odporúčania realizovať s podporou Európskeho sociálneho fondu.

Komisia však sama túto neľahkú úlohu vrátiť 12 miliónom ľuďom zamestnanie nezvládne. Budeme na to naozaj potrebovať všetkých 28 krajín EÚ, všetkých našich sociálnych partnerov a intenzívnu účasť zamestnávateľov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zamestnanosť #nezamestnanosť #dlhodobá nezamestnanosť