Imigrácia: Prečo Európa nie je Amerika

Európania sa v názoroch na imigráciu delia na optimistov a pesimistov. Optimisti predkladajú príbeh Ameriky, taviaceho kotla národov a sochy Slobody. Tá má na podstavci vzletnú báseň, ktorá víta zúbožené, chudobné a ponížené masy túžiace dýchať slobodne.

15.11.2015 13:00
debata (26)

Americký príbeh masovej imigrácie dopadol dobre: chudáci všetkých možných národov sa v Novom svete uchytili a zo Spojených štátov amerických sa stala svetová superveľmoc. Európski optimisti, najmä tí, ktorí túžia vybudovať Spojené štáty európske, poukazujú na tento úspešný príklad. Tešia sa, že Sýrčania, Afganci, Nigérijčania a ďalšie národy pomôžu vybudovať nový európsky národ zbavený nacionalizmu. Nová, skutočne multikultúrna spoločnosť je podľa nich nádejou pre Európu.

Ešte častejšie zaznieva volanie po „novej krvi“, ktorú vraj Európa potrebuje. Starnúci kontinent trpí nízkou pôrodnosťou. Nemecké automobilky a iní zamestnávatelia sa už tešia na sýrsku alebo africkú mládež pri montážnych pásoch. Ekonómovia publikujú projekcie, podľa ktorých masová migrácia zdvihne HDP Nemecka až o 1 % ročne do roku 2045.

Pekné vízie. Ako sa však zhodujú s realitou?

Imigračná veľmoc USA uspela z niekoľkých dôvodov. Predovšetkým, na imigranta, ktorý prešiel prijímacou stanicou na ostrovčeku Ellis Island, nečakali žiadni sociálni pracovníci, žiadne neziskovky, žiadne štátne sociálne dávky. Ak mal šťastie, čakali na neho príbuzní. Nikto však nedal čerstvému Američanovi nič zadarmo.

Európa riskuje, že namiesto taviaceho kotla sa stane jednou veľkou Sýriou, kde jednotlivé etnické a náboženské frakcie budú navzájom nezmieriteľne nepriateľské. Začínajúci rozklad schengenského priestoru ukazuje, kam až veci môžu zájsť.

Na druhej strane, ak novopečený Američan netrpel nákazlivou chorobou alebo nebol hľadaný zločinec, tak získal plnoprávne občianstvo hneď na prijímacej stanici Ellis Island. Celkovo odmietli iba dve percentá žiadateľov. Len počas rokov 1905 až 1914 pribudol touto cestou priemerne milión nových Američanov ročne. Zhruba tretina súčasných Američanov má predkov, ktorí prešli Ellis Islandom.

Úspech americkej imigrácie bol teda založený na princípe „plnoprávne občianstvo a súčasne povinnosť uživiť sa sám“. Žiadne tábory, žiadne imigračné centrá, žiadne štatúty azylantov bez povolenia pracovať. A samozrejme žiadne sociálne dávky. Tu je New York a postaraj sa sám o seba. Tamto je stanica Grand Central, tamto Penn Station. Odtiaľ sa môžeš dostať kamkoľvek do Ameriky, ak máš záujem. Si slobodný človek a toto je slobodná krajina. Veľa šťastia.

Američania v oných časoch navyše zastávali staromódny názor, že Amerika je civilizácia vybudovaná na základoch európskej kultúry. Preto dlho neobmedzene prijímali Európanov, od Írov po Grékov a od Sicílčanov až po ruských Židov. Až nešťastný zákon z roku 1924 obmedzil imigráciu Talianov, Židov a Slovanov; najmä pre európskych Židov mal tento zákon neskôr katastrofálne následky. Až v 50. rokoch sa Amerika otvorila imigrácii z Ázie.

Tento prístup bol samozrejme kontroverzný, nespravodlivý a tragický. Uspel však v jednej veci: Amerika vznikla ako jednoznačne západná civilizácia, ktorej jednotlivé etniká sú spojené spoločnými hodnotami.

Súčasný európsky prístup k imigrácii je úplne odlišný. V prvom rade, moderní imigranti v Európe nie sú okrem výnimiek žiadni úbožiaci. Väčšinou sú to dobre živení chlapi, ktorí majú fyzičku aj financie na dlhú cestu. Namiesto toho, aby im Európa povedala, „dobre, tu je montážna linka, tak sa predveďte, ako dokážete disciplinovane pracovať 40 hodín týždenne“, sa o nich staráme ako o malé deti. Zdraví, normálni ľudia sú predmetom starostlivosti ako by boli nesvojprávni. Namiesto motivácie k samostatnosti Nemci už plánujú, že pre imigrantov budú stavať celé nové mestá. Väčšiu absurditu svet nevidel.

V Európe koluje mýtus, že príčinou migrácie sú vojny, hlad a bieda. Často sa hovorí o globálnom otepľovaní a o tom, ako Západ musí niesť zodpovednosť za vojny, ktoré sám rozpútal. Väčší nezmysel ťažko vymyslíte. Sýria zažila obdobie najväčšieho mieru a prosperity ako francúzska kolónia. Prísna koloniálna správa dokázala udržať pod kontrolou vášne medzi sunnitmi, šiitmi, alavitmi i kresťanmi. Potom ešte diktatúra Asadovcov. A potom už nikto.

Podobne to bolo s množstvom iných teraz kolabujúcich štátov. Európanom možno dávať za vinu azda len to, že svoje kolónie opustili najmenej o sto rokov skôr, ako sa tamojší obyvatelia naučili sami sebe vládnuť. Západ nenesie žiadnu vinu. Sýria je v chaose kvôli Sýrčanom a nikomu inému.

Rovnaké je to s údajným hladom a biedou. Iste, africká životná úroveň je stále hlboko pod európskym štandardom. Podľa všetkých dostupných údajov sa však súčasná Afrika teší najlepšej životnej úrovni v histórii vôbec. Prečo zrazu toľko Afričanov smeruje do Európy? Pretože sa naučili čítať, majú prístup k internetu a sú schopní zarobiť si peniaze na cestu. Ľudia, ktorí sú naozaj beznádejne chudobní, zostávajú doma.

Európa riskuje, že namiesto taviaceho kotla sa stane jednou veľkou Sýriou, kde jednotlivé etnické a náboženské frakcie budú navzájom nezmieriteľne nepriateľské. Začínajúci rozklad schengenského priestoru ukazuje, kam až veci môžu zájsť.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #imigrácia #migranti