Strach a teror v nás

V Paríži sa počas víkendu uplatnili potláčacie prostriedky výnimočného stavu proti "naozaj” hrozivému nepriateľovi Francúzska – proti ekológom.

03.12.2015 07:00
debata (1)

V týchto dňoch OSN v metropole nad Seinou organizuje veľký summit venovaný klimatickým zmenám. Predstavitelia takmer všetkých krajín diskutujú o potrebe prechodu k obnoviteľným zdrojom energie, o znižovaní emisií škodlivých plynov do ovzdušia a o iných témach týkajúcich sa medzičasom zásadných globálnych problémov, ktoré vyplývajú z nášho neudržateľného hospodárstva.

Nestrácajme súdnosť, lebo sa z boja proti terorizmu stáva účinný nástroj na obmedzovanie našich práv.

O čom sa pri tejto príležitosti u nás málo hovorí, je fakt, ako zmeny klímy vyvolávajú vlny emigrácií ľudí aj z oblastí postihnutých čoraz katastrofickejším počasím. Aby nezostalo iba pri planých slovách, koalícia stoviek environmentálnych združení a jednotlivcov usporiadala sériu podujatí po celom svete, aby primala štáty nielen rozprávať, ale za ochranu životného prostredia aj konať.

V nedeľu sa tak zmobilizoval historicky najväčší pochod za budúcnosť našej planéty s čistou energiou s viac ako 785-tisíc ľuďmi – v 175 krajinách, od Sao Paula až po Sydney.

Pochodovalo sa dokonca i v hlavnom meste Jemenu, ktorý práve bombarduje Saudská Arábia a trasu demonštrantov sprevádzali sporadické výbuchy. Dlhoplánovaný pochod na mieste diania klimatického summitu však zakázali. To je nepredstaviteľné na pomery Francúzska, ktoré sa pýši dlhou tradíciou občianskej angažovanosti, protestných zhromaždení a štrajkov.

Mimo iných opatrení dostala polícia v Paríži zelenú preventívne zatýkať ľudí podozrivých z terorizmu. Cez týždeň tak uväznili 24 ekológov a ľavicových aktivistov s vysvetlením, že ide o ochranu pred terorom. Desiatkam environmentalistov prehľadávala policajná úderka so samopalmi byty a viacerým občanom obmedzili slobodu pohybu – do 12. decembra sa nemôžu približovať k štvrti, kde prebieha vrcholové stretnutie. Všetkých 24 aktivistov momentálne držia v domácom väzení.

Ako ďaleko môže ochrana pred terorizmom zájsť? K preventívnym zatýkaniam aktivistov, zákazu nenásilných zhromaždení, k nenápadnému umlčaniu všetkých nesúhlasných hlasov občanov? Z akéhokoľvek hľadiska je zákaz klimatického pochodu zlyhaním na plnej čiare. Napomáha šíreniu strachu a pocitu neslobody, a už to je čiastkové víťazstvo teroristov z Daeshu (u nás známych ako ISIL) – aktérov parížskych útokov. Ak je totiž niečo každej fundamentalistickej náboženskej ideológii protivné, tak je to sloboda, pluralizmus názorov a univerzalizmus ľudských práv. Francúzsko takto skôr teroristom ukazuje, že sa ich bojí, a dokonca, že je ochotné prehodnotiť svoje hodnoty a deklarované ideály a siahnuť na práva svojich občanov. Bravó, socialista Hollande!

Pri takýchto opatreniach sa ukazuje, že po šokujúcom teroristickom útoku, národnej traume alebo vôbec pri pocite hrozby je to najmä vlastná vláda, ktorej sa treba obávať. Vo všeobecnej atmosfére smútku a strachu sa pod rúškom prevencie a so súhlasom, ospravedlnením alebo aspoň mlčaním väčšiny verejnosti ľahko prijímajú opatrenia proti "hrozbám”. Niektoré z nich potom preventívne okliešťujú slobodu zhromažďovania alebo zvyšujú právomoci polície na masové sledovanie "osôb podozrivých z terorizmu”. Táto definícia sa následne flexibilne interpretuje a pokrýva širšie a širšie spektrum občanov, napríklad environmentálnych aktivistov a aktivistky.

Prezident Françoise Hollande a každý, kto takéto praktiky prijíma za svoje alebo čo i len mlčaním schvaľuje, je spolupáchateľom teroru, pomocník Daeshu v nastolení strachu a neslobody. Preto nestrácajme súdnosť, keď sa z boja proti terorizmu stáva účinný nástroj na obmedzovanie našich práv.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny #boj proti terorizmu #klimatická konferencia #útoky v Paríži