Zmeny, ktoré nie sú nemožné

Prejavu premiéra Davida Camerona predchádzali veľké očakávania. Nič z toho, čo však povedal, by nemalo byť prekvapením pre našich partnerov v EÚ. Všimol som si, že na Slovensku sa väčšina reakcií na jeho prejav zamerala na oblasť imigrácie.

07.12.2015 15:20
debata (1)

My v Británii veríme v otvorenú ekonomiku. Musíme však byť schopní vyrovnať sa so všetkými výzvami, ktoré voľný pohyb prináša pre naše školy, nemocnice a verejné služby. Problémom je preto rozsah aj rýchlosť imigrácie. Na rozdiel od iných členských štátov vrátane Slovenska britská populácia rastie. Čistá imigrácia predstavuje zhruba 300-tisíc ľudí ročne. A toto číslo je neudržateľné.

Vždy sme boli otvorený národ a nechceme to zmeniť ani teraz. Chceme však presadiť taký princíp, na základe ktorého by členský štát ako Británia mohol zaviesť do svojho imigračného systému zmysel pre spravodlivosť a znížiť prílev obyvateľstva zo štátov EÚ, aký zažívame dnes. Veríme, že ľudia, ktorí k nám prichádzajú, musia do systému prispieť predtým, ako z neho môžu čerpať bonusy a sociálne dávky. A že by sa mala zrušiť prax vyplácania detských prídavkov do zahraničia.

Musíme zastaviť zneužívanie nášho sociálneho systému. Osobne poznám mnoho tvrdo pracujúcich Slovákov, ktorí prispievajú k rastu britskej ekonomiky. Oni sami nesympatizujú s tými, čo prichádzajú do Británie zneužívať systém a kaziť meno Slovenska v zahraničí. Preto musíme vytvoriť systém, ktorý bude tvrdo postihovať zneužívanie slobodného pohybu.

Je pochopiteľné, že viaceré z týchto opatrení budú pre niektoré členské štáty citlivé. Nakoľko je však úroveň imigrácie v Británii neudržateľná, veríme, že s partnermi dosiahneme dohodu aj v tejto náročnej otázke.

Európska únia má skúsenosť s riešením neriešiteľných problémov a dokáže vyriešiť aj tie, ktorým čelí dnes. Cenou je totiž nová EÚ, ktorá by bola svetovým lídrom v konkurencies­chopnosti, magnetom pre začínajúce podniky, majákom pre rast a zamestnanosť. EÚ uznávajúca rôzne vízie svojich členov a oslavujúca ich rozmanitosť ako zdroj sily. Flexibilná únia, ktorá dokáže zabezpečiť, aby členstvo v nej fungovalo pre všetkých. Ak sa nám to podarí, môžeme z Európy urobiť bezpečnejšie a prosperujúcejšie miesto pre budúce generácie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #imigrácia #sociálny systém #otvorená ekonomika