Bude na trináste dôchodky?

Ak by sme chceli zdola nahor i zhora nadol obracať všetky balíčky predstavené premiérom Robertom Ficom, sľub porovnateľný s predvolebným sloganom Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch (ako povedal, mali sa zdvojnásobiť nominálne i reálne), tam nenájdeme. Ráno po voľbách v roku 1998 bolo všetko inak. Dodnes sa nenašiel nik zo spomínaných dvadsiatich šiestich expertov, ktorí mali podložiť tento prísľub reálnymi výpočtami.

14.12.2015 09:00
debata (13)

Nespochybňujem ani jedno z najnovšie ohlásených opatrení Smeru, či už z odškrtnutých, alebo zo sľubovaných po voľbách. Budú prínosom. Akurát na povzdych, že medzi nimi niet trinásty dôchodok, reagovali fanatické babky ficovoličky s intenzitou podobnou predvolebným obhajcom dvojnásobných platov.

Trinásty dôchodok mohol byť aspoň čiastočnou kompenzáciou za nový vzorec valorizácie dôchodkov, podľa ktorého sa zvýšia iba o 1,90 eura.

Trinásty dôchodok (však nie taký, ako dostávajú sudcovia) mohol byť aspoň čiastočnou kompenzáciou za nový vzorec valorizácie dôchodkov, podľa ktorého sa od januára zvýšia iba o 1,90 eura. Takéto akože zvýšenie budú až do volieb otrepávať Smeru o hlavu aj predstavitelia pravicových strán, ktorí pri úprave nového spôsobu valorizácie dôchodkov Ficovi tlieskali.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter totiž neurobil nič iné, len vytiahol zo zásuvky návrhy, ktoré jeho predchodcovi, pravicovému Jozefovi Mihálovi z SaS, neprešli ani v Radičovej vláde.

Richter zmenil valorizáciu dôchodkov tak, že to až bolí. Pri starom vzorci valorizácie vyčítal napríklad Ivan Mikloš prvej Ficovej vláde, že dôchodky najviac v dovtedajšom vývoji zaostali za mzdami, no za druhého Ficovho kabinetu sa toto zaostávanie novým vzorcom znásobilo.

Na to nedoplatili iba 600-euroví penzisti, ale úplne všetci. Už sa nikomu nepridá viac ako po starom, lebo rast miezd sa vo vzorci minimalizuje a navyše sa z valorizácie vytratila zásluhovosť.

Naopak, minimálne dôchodky dostanú aj tí, čo sa na ne svojimi odvodmi dostatočne nepoistili. Podobne aj vianočné príspevky. Je to antimotivačné najmä pre kváziživnostníkov a malých podnikateľov, ktorí budú stále hľadať cesty k čo najnižším odvodom.

Dôchodcovia majú dosť času si prepočítať, o koľko by sa im za tie roky zvýšili penzie podľa starého vzorca (ktorý si prvá Ficova vláda ponechala po Kaníkovej reforme). Keďže to vychádza na desiatky až stovky eur, nebudú síce dávať výpovede ako zdravotné sestry, ani nepôjdu demonštrovať do ulíc, ani namiesto oddychovania darovať krv ako učitelia. Smer však týmto môže prísť o pomerne početnú skupinu voličov…

Súčasný premiér upozorňuje, že nechce sľubovať trinásty dôchodok, lebo je to nesmierne drahá vec. Kde na to vziať? Nepripojím sa k demagógom, ktorí kričia, že stačí nekradnúť, ani k babkám, čo si myslia, že na to treba Copperfielda. Zdroje by sa možno našli, keby vláda Smeru dotiahla svoj zámer a zriadila jednu zdravotnú poisťovňu.

Ešte väčším zdrojom by bolo napríklad obnovenie zdaňovania dividend. Aj to mal Smer v programe končiaceho sa volebného cyklu. Nulová daň z dividend, ktorú zaviedla druhá Dzurindova vláda, je na Slovensku darom z nebies. Samozrejme, len pre podnikateľov, ktorým sa v zahraničí o tom ani nesníva.

Dividendy sa okrem Slovenska všade v Európe riadne zdaňujú. Aj veľkí akcionári, ktorých zisky sa odlievajú do zahraničia, si musia to, čo im vyplatí firma na Slovensku ako dividendy, zdaniť doma, kde nie sú dividendy od daní oslobodené. Čiže to, čo mohlo byť zdrojom našich verejných financií, nám z nich odíde.

Je absurdné, že ak z úrokov na účte v banke, ktoré „zarobia“ tri centy mesačne, banka musí odviesť jeden cent daňovému úradu (teda 33 percent), ale príjem stoviek eur z dividend zdanený nie je. A tu nejde iba o stovky.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #trináste dôchodky