Éra príležitostí pre všetkých

Organizácia Spojených národov vznikla z popola druhej svetovej vojny. O sedemdesiat rokov neskôr sa krajiny spojili proti ďalšiemu ohrozeniu života na našej planéte – rýchlo postupujúce otepľovanie. Vlády ohlásili novú éru globálnej spolupráce v oblasti klimatických zmien. Spolu urobili výrazný pokrok, čím potvrdili mandát Charty OSN „uchrániť budúce pokolenia“.

28.12.2015 15:00
debata

Parížska dohoda je víťazstvom pre ľudí, životné prostredie a multilatera­lizmus. Prvý raz v histórii sa každý štát zaviazal znížiť svoje emisie, posilniť odolnosť proti meniacej sa klíme a tento problém riešiť na domácej aj medzinárodnej scé­ne.

Veľmi úspešný rok    

Na summite vo francúzskej metropole sme sa dohodli, že pri súčasnom minimalizovaní dôsledkov klimatických zmien národnému záujmu najviac prospieva, ak sa budeme všetci usilovať o verejný prospech. Tento príklad by sme úspešne mohli nasledovať aj v ďalšej politickej agende.

Prvý raz v histórii sa každý štát zaviazal znížiť svoje emisie, posilniť odolnosť proti meniacej sa klíme a tento problém riešiť na domácej aj medzinárodnej scé­ne.

Vďaka Sendajskému rámcu pre obmedzovanie dôsledkov katastrof, akčnému plánu Financovanie pre rozvoj z Addis Abeby, historickému summitu v New Yorku o udržateľnom rozvoji a klimatickej konferencii v Paríži máme za sebou rok, v ktorom OSN dokázala svoju schopnosť priniesť svetu nádej a uzdravovanie.

Už na začiatku svojho úradu som klimatické zmeny nazval rozhodujúcou výzvou našich čias. O tom, akú hrozbu predstavujú pre hospodárstvo, bezpečnosť a naše vlastné prežitie, som hovoril takmer so všetkými svetovými lídrami. Navštívil som každý kontinent a stretol som sa s komunitami, ktoré žijú na miestach s citeľným vplyvom klimatických zmien. Veľmi ma zasiahlo utrpenie, ktoré som videl a ktoré inšpirovalo riešenia prispejúce k tomu, aby bol náš svet bezpečnejší a prosperujúcejší.

Tri klimatické summity OSN zmobilizovali politickú vôľu, vyvolali inovatívne kroky zo strany vlád a podnikateľského a tretieho sektora. Akčný plán z Paríža spolu so záväzkami z klimatického summitu nám ukazujú, že odpovede na súčasné problémy existujú.

To, čo bolo kedysi nemysliteľné, je dnes nezastaviteľné. Súkromný sektor čoraz viac investuje do technológií s nízkymi emisiami. Riešenia sú čoraz dostupnejšie a dosiahnuteľnejšie a ďalšie sú v príprave, najmä po úspechu na konferencii v meste nad Seinou.

Výsledky parížskeho summitu

Dohoda z Paríža splnila všetky kľúčové body, ktoré sme si stanovili. Trhy dostali jasný signál, že treba zvýšiť investície, ktoré vygenerujú nízke emisie a rozvoj odolný proti dosahom klimatických zmien.

Všetky vlády sa zhodli na tom, že musia robiť také opatrenia, aby sa zvýšenie globálnej teploty obmedzilo na maximálny prírastok dva stupne Celzia a vzhľadom na závažné riziká dokonca na 1,5 stupňa. To je dôležité najmä pre Afriku, malé ostrovné rozvojové štáty a najmenej rozvinuté krajiny.

V Paríži sme sa dohodli na dlhodobom cieli obmedziť globálne emisie skleníkových plynov čo najskôr v druhej polovici storočia. Predstavitelia 188 krajín predstavili národné klimatické akčné plány, ktoré ukazujú úroveň ich pripravenosti znižovať emisie a budovať odolnosť proti klimatickým vplyvom.

Na národnej úrovni tieto ciele už výrazne znížili emisné krivky. Z kolektívneho hľadiska tu však stále máme neprijateľný a nebezpečný prírastok teploty o tri stupne Celzia. Preto sa krajiny zaviazali, že od roku 2018 budú svoje národné klimatické plány prehodnocovať každých päť rokov. To im umožní klásť si vyššie ciele v súlade s požiadavkami ve­dy.

Pomoc najzraniteľnejším

Pre rozvojové štáty Parížska dohoda zabezpečuje dostatočnú a vyrovnanú adaptáciu a podporu v zmierňovaní klimatických dôsledkov, predovšetkým pre tých najchudobnejších a najzraniteľnej­ších. Taktiež pomôže pri zvyšovaní globálneho úsilia pri riešení a minimalizovaní strát a škôd v dôsledku klimatických zmien.

V rámci tohto historického úspechu by som nerád obišiel vizionárstvo podnikateľskej komunity a občianskeho sektora. Jasne poukázali na to, aké sú riziká a riešenia. Zaslúžia si uznanie za svoj mimoriadny príklad klimatického občianstva.

Po prijatí Parížskej dohody sa naše myšlienky musia ihneď upriamiť na jej implementáciu. Riešením otázky klimatických zmien zároveň plníme ciele Agendy 2030 udržateľného rozvoja. Dokument má pozitívne dôsledky pre všetky ciele udržateľného rozvoja. Sme pripravení vstúpiť do novej éry príležitostí. Popritom vlády, podnikateľský sektor aj mimovládne organizácie stoja na začiatku tohto mamutieho projektu a začínajú realizovať ciele udržateľného rozvoja, OSN bude členským štátom a spoločnosti v každej fáze pomáhať.

Spoluprácou môžeme dosiahnuť náš spoločný cieľ: ukončiť chudobu, posilniť mier a zabezpečiť život v dôstojnosti a príležitosti pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #klimatické zmeny #Pan Ki-mun #klimatická konferencia