Bezvládie v Nemecku

Čo sa odohralo počas silvestrovskej noci pred hlavnou železničnou stanicou v Kolíne nad Rýnom? Odpoveď je rovnako jednoduchá i neznesiteľná, pokiaľ sa sústredíme na masové a predovšetkým sexuálne útoky cudzokrajných mužov voči ženám.

10.01.2016 12:00
debata (270)

Celá pravda postupne vychádza na svetlo. V posledných dňoch sa často hovorilo o tom, že na to, čo sa stalo v Kolíne, treba reagovať prostriedkami právneho štátu. Ten sa však tváril bezmocne práve vtedy, keď išlo o to, aby policajti zabránili neodôvodnenému násiliu voči občanom.

Európania sa nebudú môcť trvalo vyhýbať ľuďom z ostatných etník a kultúr, ak chcú sami profitovať napríklad z pracovnej migrácie.

Zlyhanie polície sme zažili aj v iných nemeckých mestách. Hromadné okrádanie a ohrozovanie žien zaregistrovali i v Hamburgu a Stuttgarte. Pri rastúcom počte trestných oznamov je zrejme iba otázka času, kedy sa dozvieme o ďalších takých smutných prípadoch.

Policajti sa pokúsili utajiť podstatné informácie, napríklad o pôvode páchateľov. Mali na to viac dôvodov. Štátne orgány v prvom rade chceli zakryť, v akom neutešenom stave je v súčasnosti polícia. Veď muži zákona, ktorí pre zastrašovanie už nedokážu zakročiť v pravej chvíli, sú nanič. Okrem toho v Nemecku prebieha veľká debata o tom, kedy treba zverejniť údaje o národnej príslušnosti podozrivých osôb. Preto zrejme prevládla neistota, ako v takýchto kauzách postupovať. Bolo treba tiež zvažovať, v akom rozsahu sa majú publikovať tieto informácie a ako to ovplyvní spolužitie Nemcov s utečencami. To polícia precenila, čo viedlo k veľkým zmätkom v mediálnom spravodajstve.

Politici zareagovali tak, ako to veľa Nemcov i Európanov už dávnejšie očakávalo. Angela Merkelová je zrazu ochotná výrazne obmedziť počet prijímaných migrantov. Nedozvedeli sme však, ako si to konkrétne predstavuje. Zažívame teda pravý opak toho, čo sa odohralo pred niekoľkými týždňami, keď vítala všetkých prisťahovalcov. A to bez toho, že by si robila ťažkú hlavu z toho, aký názor na to majú občania a akou výkonnosťou disponujú štruktúry miestnej administratívy. Merkelová tým hnala vodu na mlyn všetkým, ktorí ju kritizujú, že nemá koncepciu migračnej politiky.

Kancelárka vládne krajine podľa momentálnych potrieb a pred tvrdšou realitou zatvára oči. Nepočúva vlastných občanov, výlučne reaguje iba na to, čo jej diktujú tí, ktorí sa nevedia stotožniť s pravidlami európskej spoločnosti. Možno to označiť aj ako bezvládie. Problémy však nenastali až na Silvestra, ale oveľa skôr. Nielen v niektorých štvrtiach Berlína žijú komunity, kde po dohode s políciou vôbec neuplatňujú nemecké zvyky ani zákony.

Na prvý pohľad znie rozumne požiadavka, aby sa striktne znížil počet utečencov alebo sa dokonca uzavreli hranice, kým nezvládneme situáciu. To by však dávalo zmysel iba vtedy, ak by vláda našla spôsob, ako zlikvidovať príčiny krízy, ktorá v Európe vypukla v súvislosti s migráciou. Následne treba prispôsobiť spoločenské štruktúry výzvam na spolužitie viacerých kultúr. Až potom budeme schopní viesť diskusiu na vysokej úrovni, ktorá sa musí týkať oveľa viac záležitostí, ako sú kvóty.

Európania sa nebudú môcť trvalo vyhýbať ľuďom z ostatných etník a kultúr, ak chcú sami profitovať napríklad z pracovnej migrácie. Samozrejme, môžu sa najprv dohodnúť medzi sebou, ale potom musia vystupovať dôsledne. Jednoznačne by mali vymyslieť koncepciu ako ďalej s utečencami. Koncepciu, v ktorej sa bude dbať na záujmy jednotlivých štátov, podľa ktorej sa ochránia spoločné, schengenské hranice, ako aj ostatných krajín, cez ktoré utečenci prichádzajú do Európy.

© Autorské práva vyhradené

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #sexuálne obťažovanie #Kolín nad Rýnom