Absencia základných otázok

Podľa denníka Tagesspiegel útoky voči ženám počas silvestrovskej noci vyvolali zásadné zmeny vo verejnej diskusii. Vraj sa z nej vytratili argumenty. V dôsledku toho sledujeme vznik dvoch spoločenských táborov, v ktorých proti sebe stoja zástancovia a odporcovia migrácie. Autor tejto analýzy trafil do čierneho. Pomýlil sa však v tom, že prílev utečencov nie je ani zďaleka jediným problémom Nemcov.

15.01.2016 16:00
debata (7)

V debatách často zaznieva, že migranti znamenajú veľký prínos pre rozvoj našej spoločnosti. Pomocou pracovných síl zo zahraničia totiž vieme kompenzovať nedostatky na našom trhu práce. Iba občas je reč o tom, že prisťahovalci môžu slúžiť aj ako zrkadlo našej spoločnosti, pomocou ktorého sa dozvieme viac o sebe a o skutočných hodnotách, ktoré zdieľame. Reči o tolerancii, vzájomnom rešpekte a priateľstve medzi ľuďmi sú zbytočné, keď tieto hodnoty nevieme uplatňovať vo všednom živote.

V súvislosti s utečeneckou vlnou sa teda dozvedáme o svojich možnostiach, ako aj o svojich hraniciach. Ak pritom prídeme na to, že naše doterajšie predstavy o vzájomnom rešpekte vôbec nezodpovedajú realite, môže to vyvolať sklamanie ba až šok. Je to však veľmi poučné, lebo práve z toho môže vzniknúť úprimná diskusia.

Takáto debata však v Nemecku zatiaľ chýba. Sústreďujeme sa na povrchné otázky, ktoré prináša každodenný „politický biznis“.

Najviac sa hovorí o tom, či by kancelárka Angela Merkelová nemala abdikovať, keďže väčšina občanov a značná časť jej straníckych kolegov nesúhlasí so súčasným kurzom v oblasti migračnej politiky. Pritom bežne diskutujeme o počte utečencov, ktorých by sme mali do Nemecka prijať, nie však napríklad o tom, ako vyzerá moderná administratíva a infraštruktúra.

Tí istí ľudia sa však zároveň rozčuľujú, keď sa dozvedia o občanoch, ktorí verejne priznajú politickú farbu – podporujú Alternatívu pre Nemecko (AfD) alebo sledujú aktivity pravicových protestných hnutí. Upokojujeme sa tým, že určite ide o ľudí, ktorí sú politicky nevyspelí a nemajú pochopenie pre jestvujúce politické štruktúry. Nikdy si však nepoložíme otázku, či tradičný politický systém s pravoľavým delením ešte korešponduje so súčastnýmii postojmi ľudí.

Neprestajne diskutujeme o výzvach, ktoré vznikli v súvislosti s utečeneckou vlnou. Pritom však vytesňujeme ostatné témy, ktoré sa týkajú našej budúcnosti. Medzi ne patria, nielen v nemeckom kontexte, digitálna revolúcia, klimatické zmeny a riešenie rastúceho počtu vojnových konfliktov. Okrem toho sa sotva dozvieme o tom, na čom pracujú zákonodarcovia (pokiaľ nedebatujú o utečencoch). Demokracia sa tým stáva čoraz menej transparentnou.

Sme rozrušení násilnými scénami, ktoré sa naposledy odohrali v Kolíne nad Rýnom. Samozrejme, že z celého srdca odsudzujeme takéto veci. Ale čo ďalej?

V prípade Kolína nad Rýnom došlo k výmene ľudí v radoch polície. Tým sa však nič podstatné nezmenilo, lebo policajti nedokázali zatknúť páchateľov a pravdepodobne už k tomu ani nedôjde. Okrem toho, súčasné štruktúry stále sa zmenšujúcej nemeckej polície zrejme nie sú dostatočne vybavené na zabezpečenie verejného poriadku v celej krajine. Policajti sa totiž často nevedia presadiť ani proti „vlastným“ extrémistom nemeckého pôvodu.

Čo je však najhoršie: momentálne sa vášnivo debatuje o tom, že istá časť utečencov nemá vôbec žiadny rešpekt voči ženám. Pritom však netreba zabúdať, že aj v našich radoch sa nájdu takí, ktorí majú veľmi zvláštne predstavy o nežnom pohlaví. O ich postojoch sa dozvedáme až keď sa dopustia násilností. A hoci Nemci takéto spôsoby u cudzincov radi kritizujú, zabúdajú, že keď dôjde k znásilneniu, je jedno, či tento čin spáchal utečenec, alebo rodený Nemec.

Potrebujeme preto oveľa viac sebareflexie. Základná otázka znie, ako ju môžeme dosiahnuť. Môžeme ďalej pokračovať tak, že budeme motivovaní výlučne „výkrikmi z ulice“. Zdá sa však, že oveľa perspektívnejšie bude, ak si úprimné premyslíme naše vlastné hodnoty.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Kolín nad Rýnom #útoky proti ženám